gov.ua Державні сайти України
Пошук

Буковина: суб’єкт господарювання допустив до роботи на будівельному майданчику неоформлених працівників

21 січня 2019

Неофіційну зайнятість виявили  головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області  під час інспекційного відвідування будівельного майданчика в обласному центрі, на якому здійснюється реконструкція споруди під дошкільний освітньо  – виховний заклад.

Неофіційну зайнятість виявлено на підставі інформації правоохоронних органів регіону.

Роботи на об’єкті проводило місцеве товариство з обмеженою відповідальністю, яке спеціалізується на будівництві житлових і нежитлових приміщень.

Під час інспекційного відвідування даного об’єкта, фахівці територіального органу Державної служби України з питань праці виявили  40 працівників, яких роботодавець допустив до виконання робіт без укладання трудових договорів та без повідомлення про факти працевлаштування територіального органу Державної фіскальної служби.

Суб’єкт господарювання грубо порушив законодавство про працю у частині оформлення трудових відносин, зокрема статтю 24 Кодексу законів про працю України – «Укладення трудового договору».

За порушення трудового законодавства  роботодавцю винесено постанову про накладення штрафної санкції у  розмірі  4 467 600 гривень (чотири мільйони чотириста шістдесят сім тисяч шістсот гривень).

Управління Держпраці звертається до роботодавців області з вимогою дотримання законодавства про працю у частині належного оформлення легальних трудових відносин.

Адже  згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України   – «Відповідальність за порушення законодавства про працю» – використання неоформленої зайнятості карається фінансовою санкцією у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного не задекларованого працівника.

З 1 січня 2019 року штраф за неоформлену, або  неналежно оформлену працю становить 125 190 гривень.

Роботодавцю варто знати!

За одного нелегального працівника, доведеться заплатити штраф,  якого б вистачило на сплату єдиного соціального внеску за цього ж працівника більше, ніж на 11 років.

Шановні суб’єкти господарювання!

Працівник не може бути допущений до роботи без належного оформлення трудових відносин!