gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківщина: Усунення виявлених порушень щодо використання праці неоформлених працівників у ході інспекційного відвідування, не звільняє від сплати штрафних санкцій.

11 січня 2019

Інспекторами праці Головного управління Держпраці у Харківській області в листопаді 2018 року було здійснено інспекційне відвідування торгівельної діяльності  фізичної особи – підприємця.

Під час відвідування торговельної точки було виявлено працівника, який здійснював роботу продавця непродовольчих товарів. Працівник був допущений до виконання робіт без укладання трудового договору, оформленого наказом власника чи уповноваженого ним органом, та без повідомлення ДФС про прийняття на роботу, тобто без офіційного працевлаштування.

Після встановленого факту порушення трудового законодавства, фізичною – особою підприємцем було надано повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу.

Але відповідно до п.29 постанови КМУ від 26 квітня 2017р. №295 «Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю», заходи до притягнення об’єкта відвідування до відповідальності за використання праці неоформлених працівників, вживаються незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування.

Отже уповноваженими посадовими особами Головного управління було винесено Постанову про накладання штрафу у розмірі 111 690 гривень.

За порушення трудового законодавства, роботодавець добровільно сплатив зазначений штраф у повному обсязі.