gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Хмельницькому відбувся семінар-навчання із суб’єктами господарювання агропромислового комплексу

26 грудня 2018

Фахівцями відділу АПК та СКС Управління Держпраці у Хмельницькій області, на базі навчально-культурного центру «Побужжя» відбувся семінар-навчання для  керівників, заступників, інженерів з охорони праці суб’єктів господарювання агропромислового комплексу Хмельницької області.

Семінар-нарада відбулася за участю Вадима Франка – начальника відділу нагляду в АПК та СКС, Олени Тимуш головного державного інспектора Управління Держпраці у Хмельницькій області, Володимира Мельника – заступника начальника відділу – інженера з охорони праці Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Хмельницькій області, Олега Сковороднікова – головного технічного інспектора праці Федерації профспілок області.

Під час семінару проаналізовано стан виробничого травматизму в агропромисловому комплексі. Звернуто увагу на випадки травмування працівників в сільському господарстві і якості розслідування нещасних випадків. Наголошено на типових порушеннях нормативних вимог при виконанні робіт, профілактичних заходах щодо усунення причин виробничого травматизму в АПК. Акцентовано увагу на шляхах поліпшення системи управління охороною праці на підконтрольних підприємствах.

Звернуто увагу на ризик-орієнтовний підхід у сфері охорони праці, який включає – комплекс організаційних заходів, що передбачає моніторинг, аналіз, оцінювання ризику будь-якого суб’єкта господарювання на основі ймовірнісного аналізу безпеки з метою запобігання надзвичайним ситуаціям і управління ризиком загалом. Зокрема, ризик-орієнтований підхід,  як правило регулюється двома нормативно-правовими актами: перший стосується безпеки саме працівника під час роботи, другий – безпечної експлуатації робочого устаткування. Звідси й дефініція, зорієнтована саме на працівника, тобто на його безпеку під час виконання професійних обов’язків.

Наголошено на правах та обов’язках потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві. Звернуто увагу на те, що застраховані особи мають право на безоплатне отримання інформації про порядок витрачання страхових коштів Фонду та роз’яснення з питань соціального страхування. Отримання у разі настання страхового випадку матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг. На послуги професійної реабілітації, включаючи збереження робочого місця, навчання або перекваліфікацію, якщо загальна тривалість професійної реабілітації не перевищує двох років. Також відшкодування витрат під час проходження медичної і професійної реабілітації на проїзд до місця лікування чи навчання і назад, витрат на житло та харчування, транспортування багажу, на проїзд особи, яка його супроводжує. Послуги соціальної реабілітації, включаючи придбання автомобіля, протезів, допомогу у веденні домашнього господарства, що надаються відповідно до законодавства тощо.