gov.ua Державні сайти України
Пошук

В рамках тижня права проведено лекції, семінари в вищих навчальних закладах Харківщини

20 грудня 2018

З нагоди Всеукраїнського тижня права, Головним управлінням Держпраці у Харківській області організовано та проведено лекції, семінари в вищих  навчальних закладах міста Харкова, зокрема в Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця (ХНЕУ ім. С. Кузнеця).

В цьому заході взяли участь заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів Головного управління Держпраці Харківської області Світлана Капуста та завідуючий кафедрою «Економіки та соціальних наук» ХНЕУ ім. С. Кузнеця Галина Назарова.

Під час проведення семінару студентів було проінформаовано, що право на працю є основним Конституційним правом громадян України, закріпленим у статті 43 Конституції України. Відповідно до цієї статті, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується, при цьому держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, Наголошено, що використання примусової праці забороняється. Підкреслено, що кожен громадянин України має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом .

Також фахівці розповіли про права, соціальні гарантії молоді у трудових правовідносинах, про роботи, на яких забороняється застосування праці молоді. Окремо звернуто увагу молоді на негативні наслідки незадекларованої праці.

Однією із тем обговорення було й питання щодо діяльності Головного управління Держпраці у Харківській області, його функції та пріоритетні напрямки роботи. Виступаючи перед аудиторією, представники  Головного управління Держпраці наголосили на актуальності формування такого питання, як культура охорони праці, свідоме дотримання правил безпеки на виробництві, дотримання вимог санітарного законодавства, вагоме місце у вихованні якого займають навчальні заклади.

Слід зазначити, що такі заходи дають дуже позитивні результати.