gov.ua Державні сайти України
Пошук

На ТОВ «Комунтехбудсервіс» визначили заходи, направленні на додержання вимог охорони праці під час виконання робіт на висоті

19 грудня 2018

Побудова сильної системи охорони праці  передбачає додержання прав та   виконання обов’язків обох сторін трудового договору. Зазначену думку висловив Сергій Чорний, головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку управління Держпраці у Миколаївській області, під час перебування на ТОВ «Комунтехбудсервіс».

Спілкуючись з  директором, майстрами виробничих дільниць, інженером з охорони праці підприємства, Сергій Чорний  відмітив, що роботи на висоті,  зокрема роботи з ремонту фасадів споруд, вимагають від керівника робіт забезпечення належної організації щодо виконання поставленого завдання, а  від працівника – сконцентрованості на діях, уваги до умов навколо робочого місця.

Під час зустрічі зазначалося, що відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Між тим,  працівнику не  може  пропонуватися  робота,  яка  за медичним
висновком протипоказана йому  за  станом  здоров’я. Організація робіт на висоті, також, вимагає  врахування основних небезпечних виробничих факторів, а саме падіння працівника або падіння предметів. Тому, майстри мають здійснювати контроль щодо застосування безпечних методів роботи з боку працівників, зокрема використання засобів індивідуального захисту. Водночас, чимало уваги необхідно  приділяти перевірці технічного стану  автомобільного підйомника, що експлуатується на підприємстві. Без остраху за власне життя виконувати роботу на висоті можна лише маючи впевненість у кваліфікованості колег, а також у справності машин та засобів, що застосовуються.

Наприкінці зустрічі Сергій Чорний акцентував увагу присутніх на забезпечення виконання необхідних профілактичних заходів відповідно до обставин, що змінюються.