gov.ua Державні сайти України
Пошук

Южноукраїнськ: на КП «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство» обговорили ключові аспекти реалізації права на здорові та безпечні умови праці

17 грудня 2018

Про важелі забезпечення належного технічного стану систем водопостачання та каналізації, а також про безпечне виконання газополум’яних робіт йшлось під час  семінару-наради на КП «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство», м. Южноукраїнськ.

У заході взяли участь посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області Віталій Милько та Юрій Карасьов.

Висвітлюючи наслідки, що несе неналежне утримання систем водопостачання та каналізації,  посадові особи  управління Держпраці у Миколаївській області висловили  свою позицію щодо проведення попереджувальних заходів на підприємстві. На думку посадовців  плановий огляд та своєчасно проведений ремонт є запорукою  у попередженні аварій.

Попри попереджувальні заходи, з роками експлуатації «кровоносна» система міста демонструє свої слабкі ланки. До цього необхідно бути готовими. Працівники мають знати порядок виконання дій у разі настання аварійної ситуації та вміти реалізовувати зазначені знання у життя. Саме таку думку висловив Віталій Милько, звертаючись до керівного складу підприємства.

Під час семінару-наради окремо мова йшла про  забезпечення безпеки працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки. Юрій Карасьов зазначив, що до обов’язків роботодавця належить забезпечення працівників здоровими та безпечними умовами праці. З огляду на зазначене, працівники не повинні відчувати потреби у  засобах індивідуального захисту, зокрема необхідних для виконання робіт підвищеної небезпеки. Працівники, які виконують роботи  у каналізаційно-насосних станціях, траншеях, котлованах глибиною понад 2 метрів мають бути забезпечені контрольно-вимірювальними приладами та сигналізаторами шкідливих та небезпечних факторів навколишнього середовища –  лампами ЛБВК, газоаналізаторами, протигазами ПШ-1, ПШ-2. Водночас, у підрозділах підприємства мають бути визначені особи, відповідальні за стан охорони праці, серед яких  особи відповідальні за безпечне проведення земляних, зварювальних, газополум’яних робіт. Працівники мають виконувати тільки ту роботу, яку доручив безпосередній керівник (майстер, виконроб), при цьому, вони мають бути ознайомлені з безпечними методами її виконання.

Крім зазначеного, учасники семінару-наради обговорили обов’язки працівників щодо  забезпечення власної безпеки під час виконання робіт, а також обов’язки майстра бригади щодо забезпечення належного технічного стану устаткування, що використовується, та здійснення контролю за виконанням інструкцій з охорони праці підлеглими.