gov.ua Державні сайти України
Пошук

В рамках Всеукраїнського тижня права Управління Держпраці у Полтавській області провело день “відкритих дверей” для учнів полтавських шкіл

14 грудня 2018

Зустріч було організовано з метою  роз’яснення правових питань під час працевлаштування неповнолітніх та привернення уваги молоді до проблеми  неофіційного оформлення трудових відносин. Перший заступник начальника Управління Держпраці у Полтавській області Олександр Масленко ознайомив майбутніх працівників підприємств з діяльністю відомства, основними напрямками роботи Управління та провів їх оглянути робочі місця керівництва та інспекторів Держпраці.

“Кожна людина має право на працю, на вільний її вибір та гідні умови праці. Збереження життя і здоров’я кожної працюючої людини та дотримання її трудових прав – головна мета нашого Управління”, – закцентував увагу гостей Олександр Масленко.

Завідувач сектору юридичного забезпечення Тетяна Федчун ознайомила учнів з особливостями використання праці неповнолітніх, порядком прийому на роботу, оплатою праці, зорієнтувала молодих людей, на що їм потрібно звертати увагу під час першого у своєму житті працевлаштування. Також фахівець зробила акцент на тому, що легалізація праці необхідна як працівникам, так і роботодавцям. Як і кожен працівник має бути обізнаний, орієнтуватися у законодавстві, знати чітко свої права та обов’язки, так і роботодавець має пам’ятати про переваги укладання офіційних трудових відносин не лише для найманої особи, але і для керівника: в першу чергу, легальні працівники – запорука сприятливого мікроклімату в колективі, що сприяє налагодженню роботи всіх учасників трудового процесу;  можливість встановити матеріальну відповідальність працівника при прийнятті його на роботу; підпорядкування працівників правилам трудового розпорядку, чітка регламентація прав і обов’язків працівника – це трудова дисципліна, зменшення ризиків безкарності працівника, який заподіяв шкоду підприємству при виконанні трудових обов’язків та інші.

Під час бесіди діти задавали безліч питань юристу. Розуміючи важливість для сучасної молоді вчитися та одночасно працювати, завідувач сектору наголосила, що трудові відносини всіх працівників, у тому числі й учнів, регулюються Кодексом законів про працю. Неоформлення ж працівника, у тому числі неповнолітнього, на роботу є грубим порушенням законодавства про працю, що тягне за собою кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність. Разом з тим, Тетяна Федчун підкреслила, що Держпраці, в першу чергу,  має на меті попередити виникнення випадків порушення законодавства про працю з боку роботодавців, і саме тому організовує та проводить безліч семінарів та тренінгів, консультацій та роз’яснень для працюючого населення.

Наприкінці зустрічі від Управління Держпраці у Полтавській області школярі отримали пам’ятні подарунки, брендові блокноти та ручки.