gov.ua Державні сайти України
Пошук

Фахівці юридичного відділу Головного управління Держпраці у Херсонській області надали консультаціїз питань реалізації прав і захисту прав людини

14 грудня 2018

Сьогодні, 13 грудня, в рамках проведення «Всеукраїнського тижня права», фахівці юридичного відділу Головного управління Держпраці у Херсонській області надавали правову допомогу, за напрямом діяльності служби, в режимі телефонного зв’язку.

Так, до Головного управління звернулось чи мало громадян з різних куточків області.

Відповіді на цікаві запитання пропонуємо вашій увазі.

  1. Юрій Давиденко, м. Скадовськ: у вересні – жовнті 2018 р. я перебував у черговій щорічній відпустці повного обсягу. Після цього звільнився з роботи у зв’язку з виходом на пенсію. Під час розрахунку з мене утримали грошові кошти за невідпрацьовані дні відпуски. Чи правомірне таке утримання?

Відповідь. За статтею 3 КЗпП законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої залежності, а також осіб, які працюють за трудовими договорами з фізичними особами.

Перелік підстав, які дають право проводити відрахування із заробітної плати для погашення заборгованості працівника перед підприємстврм, з яким він перебуває в трудових відносинах, визначений ст. 127 КЗпП.

За п. 2 ч. 2 цієї частини статті відрахування проводяться з заробітної плати в разі звільнення працівника до закінчення того робочого року, в рахунок якого він уже одержав відпустку, за невідпрацьовані дні відпустки. Відрахування за ці дні не проводиться, якщо працівник звільняється з роботи у зв’язку з виходом на пенсію.

  1. Тетяна Івченко, м. Херсон: Чи обов’язково на приватному підприємстві переносити робочі дні відповідно до рекомендацій Кабінету Міністрів України?

Відповідь. За статтею 67 КЗпП з метою створення сприятливих сприятливих умов для використання святкових та не робочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ, організацій перенести вихідні й робочі дні в порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Власник або уповноважений ним орган у разі застосування рекомендації Кабінету Міністрів України не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі, організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

Ці рекомендації не мають обов’язкового характеру для підприємств приватної форми власності. Рішення про таке перенесення ухвалює власник та профспілкова організація. Під час перенесення робочих днів має бути забезпечено дотримання вимог ст. 32 КЗпП щодо повідомлення про таке перенесення не пізніше як за два місяці.

  1.  Олександр Маменко, Бериславський район: Чи виплачується надбавка водіям, які не виїжджають на маршрут, а виконують ремонтні роботи транспортних засобів, оскільки це передбачено посадовими обов’язками?

Відповідь. Відповідно до ст. 15 ЗУ «Про оплату праці» та ст. 97 КЗпП підприємства госпрозрахункової сфери самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (міжгалузевими) угодами, встановлюють умови та розміри оплати праці працівників, у тому числі умови запровадження й розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат.

Відповідно до вимог кваліфікованих характеристик професій працівників основним завданням водія автотранспортних засобів є керування автомобільним транспортним засобом.

Що стосується технічного обслуговування та поточного ремонту автомобілів, то вони мають провадитися, як правило, без залучення для виконання цих робіт водіїв. Їхня праця за спеціальністю використовується для роботи на інших автомобілях.

У разі переведення водіїв на роботу з ремонту і технічного обслуговування автомобілів за виробничої потреби на термін до одного місяця оплата проводиться за виконуваною роботою, але не нижче середнього заробітку за основною роботою.

При цьому водіям присвоюється кваліфікаційний розряд слюсаря з ремонту автомобілів відповідно до кваліфікаційних характеристик «Класифікатора професій».

Якщо в штаті підприємства немає робітників-ремонтніків і обслуговуючих працівників (слюсарів тощо) і водії повністю виконують роботи з ремонту і технічного обслуговування автомобілів у свій робочий час, оплата праці водіїв за час виконання цих видів робіт провадиться відповідно до встановлених для них умов оплати праці без виплати надбавки за класність.

  1.  Анатолій Пархоменко, Каховський район: Чи включаються дні основної та додаткової відпустки за шкідливі та важкі умови праці до відпрацьованого часу робітника для розрахунку додаткової відпустки за шкідливі та важкі умови праці?

Відповідь. Статтею 9 ЗУ «Про Відпустки» чітко визначено, що до стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки, передбачені ст. 7 та 8 цього Закону, зараховується:

– час фактичної роботи із шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менш як половину тривалості робочого дня, встановленої для працівників такого виробництва, цеху, професії або посади;

– час щорічних основної та додаткової відпусток за роботу із шкідливими, важкими умовами праці і за особливий характер праці;

– час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.

До стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими, важкими умовами праці або за особливий характер праці, не зараховуються дні, коли працівник працював в умовах, передбачених Списком, менш як половину встановленої тривалості робочого дня, періоди тимчасової непрацездатності, дні відпустки без збереження заробітної плати, період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, навчальної відпустки, чорнобильської відпустки, тощо.

  1. Наталія Міщенко, Олешківський район:Чи можна законно оформити неповний робочий день, якщо дитина ходить у перший клас і потребує нагляду після закінчення уроків?

Відповідь. Відповідно до статті 56 КЗпП за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватися як під час прийняття на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, в тому числі таку, що знаходиться під опікуванням, або доглядає за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган забов’язаний установлювати їй неповний робочий день або неповний робочий.

Оплата праці в такому разі впровадиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне з собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників