gov.ua Державні сайти України
Пошук

Судами Харківщини підтримано позицію Держпраці щодо неправомірності підміни роботодавцями трудових відносин цивільно-правовими угодами

13 грудня 2018

У квітні 2018 року Головного управління Держпраці у Харківській області, за інформацією органів ДФС було проведено інспекційне відвідування фізичної особи-підприємця, яка надає послуги у сфері громадського харчування.

Під час інспекційного відвідування було встановлено, що трудові відносини з двома особами, які виконували функції офіціантів, не оформлені в межах статті 24 КЗпП України.

Під час судового розгляду роботодавець наголошував, що особи працюють на підставі договорів цивільно-правового характеру. Відповідно до вказаних договорів  працівники зобов’язувалися за завданням замовника надавати послуги з приготування безалкогольних напоїв для відвідувачів, обслуговувати кавомашини, прибирати барну стійку, столики для відвідувачів та місця зберігання напоїв та продуктів.

Суди першої та другої інстанції підтримали позицію Головного управління Держпраці у Харківській області та зазначив, що предметом укладених договорів підприємця з фізичними особами є процес праці, а не її кінцевий результат. Фізичні особи повинні були виконувати систематично певні трудові функції у підприємця відповідно до визначеного виду виконуваної роботи. При цьому, в укладених договорах не визначається обсяг виконуваної роботи, а лише обумовлюється у вигляді зобов’язання виконувати роботи (надавати послуги). В самих договорах ніде не зазначається, який саме конкретно результат роботи повинен передати виконавець замовнику, не визначено переліку завдань роботи, її обсягу, видів тощо. Враховуючи викладене, суди прийшли до висновку, що договори, укладені підприємцем з фізичними особами мають ознаки трудового характеру, отже порушене право працівників поновлено.

Отже Харківським окружним адміністративним та Харківським апеляційним адміністративним судами було підтримано правову позицію Головного управління Держпраці у Харківській області щодо неналежного оформлення трудових відносин.