gov.ua Державні сайти України
Пошук

Житомирська область: Про права працівників на здорові та безпечні умови праці говорили у ПАТ «Житомирський маслозавод»

12 грудня 2018

У рамках Всеукраїнського тижня права, фахівці Управління Держпраці у Житомирській області провели семінар у ПАТ «Житомирський маслозавод» на тему забезпечення права працюючих на належні, безпечні та здорові умови праці.

Під час заходу спеціалісти Управління Держпраці надали роз’яснення щодо періодичності і порядку проведення атестації робочих місць, переліку робочих місць, на яких необхідно проводити атестацію, пільг та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці, застосування Списків №1 та №2 на пільгове пенсійне забезпечення, а також щодо дослідження санітарно-гігієнічних факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці, комплексної оцінки факторів виробничого середовища та характеру праці, відповідності їх вимогам стандартів санітарних норм і правил.

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Ігор Оксаніч наголосив, що при укладенні трудового договору працівник має бути проінформований роботодавцем під розписку про умови праці на підприємстві, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров’я та про його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

Визначення права працівників на пільги і компенсації за роботу у шкідливих та важких умовах праці здійснюється на підставі результатів атестації відповідних робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на робочих місцях, де технологічний процес, обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їх нащадків як тепер, так і в майбутньому. Атестацію проводить відповідна комісія, склад і повноваження якої визначаються наказом підприємства чи організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Проведення атестації робочих місць є однією із витрат на охорону праці, та відповідно до Закону України «Про охорону праці», роботодавець має виділяти на охорону праці не менше як 0,5 % фонду оплати праці за попередній рік.

Результати атестації використовуються не тільки для реалізації прав працюючих на пільгове пенсійне забезпечення, але й для встановлення пільг і компенсацій за рахунок підприємств та організацій, обґрунтуванні пропозицій про внесення змін і доповнень до Списків №1 і №2, а також для розробки заходів щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працюючих.

Окремо Ігор Оксаніч звернув увагу на відповідальність за порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці, порядку її проведення, а також ненадання працівникам пільг і компенсацій за шкідливі умови праці.

Лікар з гігієни праці Максим Лось зазначив, що атестація робочих місць також передбачає комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці щодо відповідності їх вимогам стандартів, санітарних норм і правил.

Санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу під час атестації робочих місць проводять санітарні лабораторії підприємств і організацій, науково-дослідних і спеціалізованих організацій, атестованих у відповідності до Порядку атестації лабораторій на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу.

Максим Лось також зауважив, що інформаційний перелік лабораторій, атестованих на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу для атестації робочих місць за умовами праці, розміщено на офіційному сайті Держпраці України.