gov.ua Державні сайти України
Пошук

Правові аспекти трудового законодавства в рамках Всеукраїнського тижня права

12 грудня 2018

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права на базі Харківського міського центру зайнятості фахівцями Головного управління Держпраці у Харківській області спільно з представником Харківського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів проведено семінар для роботодавців на тему: «Правові аспекти працевлаштування людей з інвалідністю. Забезпечення мінімальних соціальних гарантій для працівників. Попередження професійних захворювань. Атестація робочих місць».

Фахівцями Головного управління Держпраці у Харківській області розглянуто питання дотримання мінімальних соціальних гарантій в оплаті праці, що включають не лише дотримання мінімального розміру заробітної плати, а й інших державних гарантій, зокрема: оплата за роботу у святкові, неробочі та вихідні дні, в нічний, надурочний час, індексація заробітної плати та інші соціальні гарантії.

Оскільки лише в умовах офіційного працевлаштування працівник має право вимагати від роботодавця дотримання мінімальних соціальних гарантій, особливу увагу на семінарі приділено питанню використання незадекларованої праці та її наслідкам як для працівників так і для роботодавців.

Також звернули увагу, що перелік атестованих лабораторій на право проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу проводиться відповідно до «Порядку атестації лабораторій на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу», затвердженого спільним наказом Міністерства соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 29 травня 2018 року №784/1012, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 03 серпня 2018 року за № 905/32357, та формується на офіційному веб-сайті Держпраці у розділі Діяльність/Реєстри: “Інформаційний перелік лабораторій, атестованих на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу“.

У разі відсутності даних, щодо лабораторії на офіційному веб-сайті Держпраці у розділі Діяльність/Реєстри, вона не має право на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, передбачених Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року №442 (зі змінами).