gov.ua Державні сайти України
Пошук

Луганська область: На засіданні колегії розглянуто питання гірничого нагляду та гігієни праці

11 грудня 2018

Нещодавно на черговому засіданні колегії Головного управління Держпраці у Луганській області було розглянуто питання організації державного нагляду в деяких сферах господарської діяльності та проаналізовано результати спеціального розслідування нещасного випадку з тяжкими наслідками, пов’язаного з виконанням робіт на висоті.

   Начальник відділу державного нагляду у гірничорудній промисловості представив на розгляд колегії доповідь щодо стану державного нагляду на підприємствах гірничорудної промисловості Луганської області. В умовах діючого на території області мораторію на проведення планових перевірок, відділ налагодив плідну співпрацю з підприємствами та проводить позапланові перевірки за запрошенням керівників підприємств. Так, протягом 2018 року інспекторами відділу проведено 57 перевірок суб’єктів господарювання, виявлено 614 порушень в сфері законодавства з охорони праці. Крім контрольних заходів відділ веде активну превентивну діяльність, зокрема в формі моніторингів стану охорони праці (проведено 105 заходів), надання консультацій працівникам та фахівцям підприємств (надано 104 консультації). Загалом протягом 10 місяців 2018 року відділом проведено 300 превентивних заходів.

   Колегія також заслухала доповідь запрошених представників Колективного підприємства «Лисичанський завод залізобетонних виробів» щодо дотримання встановлених законом процедур гірничого нагляду під час видобутку корисних копалин.

   Начальник відділу державного нагляду в сфері гігієни праці ознайомила присутніх з інформацією про якість складання санітарно-гігієнічних характеристик умов праці підприємствами Луганської області. За результатами обговорення було прийнято рішення зміцнити взаємодію з Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області в межах розгляду матеріалів для складання санітарно-гігієнічних характеристик, що надходять від підприємців області.

   На розгляд колегії також було представлено звіт начальника відділу державного нагляду в газовому комплексі про дотримання Порядку проведення технічних розслідувань обставин та причин виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу у побуті.

   Наприкінці засідання колегія проаналізувала матеріали нещасного випадку з тяжкими наслідками під час виконання роботи на висоті, що трапився зі слюсарем ТОВ «Фірма «Промінвест Пластик» наприкінці вересня 2018 року. За висновками проведеного спеціального розслідування випадок визнано таким, що пов’язаний з виробництвом. Обговорення матеріалів пройшло у присутності представників підприємства, які звітували про виконання заходів щодо усунення причин виникнення нещасного випадку.

   Наприкінці засідання перший заступник начальника Головного управління наголосив на неприпустимості надмірного застосування штрафних санкцій з боку інспекторського складу. Колегія вкотре зазначила, що пріоритетом діяльності Головного управління є виявлення існуючих ризиків та превентивна робота, яка проводиться у взаємодії з роботодавцями.