gov.ua Державні сайти України
Пошук

Учнів загальноосвітньої школи м. Черкаси поінформовано про трудові права неповнолітніх

10 грудня 2018

З нагоди відзначення 10 грудня Міжнародного дня права фахівці Управління Держпраці у Черкаській області долучилися Всеукраїнського тижня права. На виконання Указу Президента України від 08.12.2018 №1149 «Про Всеукраїнський тиждень права», розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.09.2018 №681-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2018 році Всеукраїнського тижня права» та наказу Держпраці від 01.10.2018 №94 «Про затвердження Плану заходів Державної служби України з питань праці з проведення у 2018 році Всеукраїнського тижня права» протягом 10-14 грудня заплановано проведення ряду превентивних заходів за участі фахівців Держпраці.

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС (агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері) Управління Держпраці у Черкаській області Ірина Щербата провела зі школярами Черкаської загальноосвітньої школи № 19 лекцію «Реалізація і захист прав людини. Гарантії прав неповнолітніх».

«Трудове законодавство України встановлює спеціальні гарантії охорони праці неповнолітніх. Система гарантій обумовлена фізіологічними, психологічними й віковими особливостями неповнолітніх. Права неповнолітніх у трудових відносинах базуються на принципі їх рівності з повнолітніми особами, а в галузі охорони праці неповнолітні користуються додатковими пільгами, встановленими законодавством України», – відзначила на лекції головний державний інспектор Держпраці.

Учні загальноосвітньої школи м. Черкаси дізналися про мінімальний вік прийняття неповнолітніх на роботу, заборону залучення неповнолітніх до робіт, на яких забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років, граничні норми підтримання і переміщення речей неповнолітніми та інші державні гарантії. Учасники заходу розглянули питання безпеки життєдіяльності учнів навчального закладу в період канікул.

По завершенню лекції з ініціативи директора школи Юрія Лункіна школярів ознайомлено з основами безпеки життєдіяльності та охорони праці в загальноосвітньому закладі та з умовами проведення VІІІ Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей» 2019, який організовує і проводить державне підприємство «Редакція журналу «Охорона праці» за підтримки Державної служби України з питань праці, територіальних органів Держпраці та інших підприємств, що належать до сфери управління Держпраці.