gov.ua Державні сайти України
Пошук

Закарпаття: Суд вкотре підтвердив правомірність дій посадовців Держпраці

21 листопада 2018

У результаті інспекційних відвідувань, проведених головними державними інспекторами відділу  з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області, свого часу були винесені постанови про накладення штрафів на фізичних осіб-підприємців, жительок Ужгородського та Берегівського районів, за використання незадекларованої праці у сумі відповідно 111 690 тис грн  і 335 070 тис  грн. Постанови Управління Держпраці підприємливі особи оскаржили в суді.

 Як сказано в матеріалах рішення Закарпатського окружного адміністративного суду, одна з позивачок, власниця кафе-магазину в Косині (Берегівський район), прийняла на роботу продавцем-барменом свою односельчанку без укладання з нею трудового договору, про що і роботодавець, і працівниця власноруч засвідчили власними підписами на відібраних посадовцями Управління Держпраці поясненнях.  Проте в  суді підприємець заявила, що її працівниця нібито не розуміла змісту пояснювальної записки, котру підписала, оскільки не вивчала української мови. Водночас додала цивільно-правову угоду, на підставі якої, за її словами, односельчанка працювала в її кафе.

 Подібну ситуацію описала у своїй позовній заяві і власниця крамниці в Ужгороді, жителька приміського села Минай (Ужгородський район). Під час інспекційного відвідування в її магазині було виявлено трьох осіб, які здійснювали торгівлю і надавали консультативні послуги відвідувачам. Цивільно-правові договори  підприємець не надала представникам Управління Держпраці на момент проведення інспекційного відвідування, а додала лише до позовної заяви. При цьому роботодавець наполягала, мовляв, найманих працівників вона не має, вказані особи лише проходили в її крамниці стажування.

В обох випадках суд переконливо довів, що представлені позивачками цивільно-правові угоди містять ознаки трудових договорів, пояснення позивачки  писали не з примусу (у випадку на Берегівщині роботодавець і її працівниця власноруч вказали, що не потребують перекладача, і засвідчили це своїми підписами). Отож дії посадовців Управління Держпраці визнані як правомірні, тому суд відмовив фізичним особам-підприємцям у  задоволенні їх адміністративних позовів.