gov.ua Державні сайти України
Пошук

Проведено збори Громадської ради фахівців служб охорони праці підприємств будівельної галузі

13 листопада 2018

У місті Чернігові за участю посадових осіб Управління Держпраці у Чернігівській області відбулися збори Громадської ради фахівців служб охорони праці підприємств будівельної галузі Чернігівської області. У зборах взяли участь представники найбільших будівельних підприємств: ТОВ «Основа-Буд-7», ТОВ «Житлобудсервіс», КТ ТОВ «ПоліссяЄвробуд», ТОВ «ЛЕКС» та інших підприємств галузі.

У рамках порядку денного державні інспектори Управління Держпраці у Чернігівській області розповіли членам громадської ради про особливості виконання вантажно-розвантажувальних робіт баштовими кранами на будівельних майданчиках, акцентуючи увагу на типових порушеннях при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт баштовими кранами на будівельних майданчиках, проінформували про стан виробничого травматизму в Україні та у Чернігівській області в цілому і у будівельній галузі за підсумками ІІІ кварталу 2018 року.

Були обговорені особливості безпечного виконання робіт на висоті та верхолазних робіт, вимоги безпеки та захисту здоров’я під час використання виробничого обладнання працівниками та вимоги безпеки під час виконання транспортних робіт технологічним транспортом на будівельних майданчиках, деякі особливості організації та проведення попереднього та періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких, де є потреба у професійному доборі, та осіб віком до 21 року.

Крім того, державні інспектори надали представникам будівельних підприємств роз’яснення стосовно особливостей безпеки під час виконання транспортних робіт технологічним транспортом на будівельних майданчиках, а також при експлуатації навантажувачів (відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 27.08.2018 № 1220). Опрацювали і питання навчання інженерів з охорони праці для виконання функцій координатора з охорони праці на виконання Мінімальних вимог з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках (згідно з наказом Міністерства соціальної політики України від 23.06.2017 № 1050).

Окремо увагу членів громадської ради фахівці Управління привернули до проблеми оформлення трудових відносин у будівельній галузі. Вони закликали до відповідального ставлення роботодавців до цього питання, розповіли про переваги офіційного оформлення трудових відносин для працюючої людини, роз’яснювали негативні наслідки незадекларованої праці як для працівників, так і для роботодавців, підкреслили відповідні соціальні гарантії для належно оформленого працівника, нагадали про визначену законодавством відповідальність роботодавців та розміри штрафних санкцій у разі використання незадекларованої праці.

Представники підприємств будівельної галузі, у свою чергу, поділилися власним досвідом стосовно пошуку суб’єктів, які здійснюють навчання інженерів з охорони праці для виконання функцій координатора з охорони праці.

У підсумку зустрічі члени громадської ради ухвалили рішення щодо посилення контролю за недопущенням типових порушень при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт баштовими кранами на будівельних майданчиках, за забезпеченням належної організації та проведення попереднього та періодичних медичних оглядів працівників, за дотриманням вимог чинних правил, будівельних норм та експлуатаційної документації під час виконання робіт на висоті та верхолазних робіт на підприємствах будівельної галузі.