gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: на колегії Управління розглянуто питання про підсумки роботи щодо державного нагляду з питань охорони праці за 9 місяців

09 листопада 2018

8 листопада 2018 року начальник Управління Держпраці у Черкаській області Олена Лазарєва провела засідання колегії Управління. Першим розглянуто питання про контрольні заходи з питань легалізації трудових відносин.

При проведенні більш ніж 500 інспекційних відвідувань вивчалися питання оформлення трудових відносин, фактично перевірено роботодавців, що використовують найману працю 15 183 осіб. Протягом року на інспекційних відвідуваннях виявлено 904 працівника, яких допущено до роботи без належного оформлення трудових відносин, з них більше 400 осіб працювали без оформлення трудового договору, а 270 осіб працювали за цивільно-правовими договорами, тобто, трудові відносини підмінено цивільно-правовими.

Як відзначено на колегії, у Черкаській області тривають заходи контролю, спрямовані на детінізацію трудових відносин. Протягом 10 місяців поточного року на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України (фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту)) винесено 57 постанов про накладення на суб’єктів господарювання Черкащини штрафів на загальну суму до 66 млн грн, наголошено на колегії. Добровільно сплачено 446 760 грн, решту звернуто до примусового виконання, 22 суб’єкти господарювання оскаржують винесені посадовими особами Управління рішення.

За інформацією, наданою територіальними органами ПФУ та ДФС, кількість застрахованих осіб у вересні становить більше 261 тис. осіб, що на 12 тис. осіб більше, ніж у січні 2018 року.

На колегії заслухано представників суб’єктів господарювання, де сталися нещасні випадки, у тому числі зі смертельними наслідками, зокрема комунального підприємства «ВодГео» Смілянської міської ради, Чорнобаївської центральної районної лікарні та ТОВ «Латагроінвест». Представники суб’єктів господарювання доповіли про належні заходи, вжиті керівництвом і відповідальними особами з метою усунення порушень вимог законодавства з питань охорони праці, що призвели до настання нещасних випадків. Членами колегії рекомендовано представникам суб’єктів господарювання розробити та забезпечити неухильне виконання необхідних заходів щодо попередження виробничого травматизму, організувати на належному рівні пропаганду безпечних методів праці та проводити постійний аналіз своєї роботи з профілактики травматизму на виробництві.

У заключному слові, начальник Управління Олена Лазарєва наголосила, що державна політика базується на принципах пріоритету життя і здоров’я працівників, з огляду на це кожен роботодавець має усвідомлювати свою міру відповідальності за створення належних, безпечних і здорових умов праці.