gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: під час засідання колегії Департаменту охорони здоров’я порушено питання якості проведення медичних оглядів працівникам

06 листопада 2018

Під час засідання колегії Департаменту охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації начальник відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Хмельницькій області Олена Токар наголосила на якості проведення медичних оглядів працівникам, які зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці.

Олена Токар зазначила, що результати попереднього (періодичних) медичного огляду працівників і висновок Комісії про стан здоров’я заносяться до Картки працівника, який підлягає попередньому (періодичним) медичному огляду. У Картці працівника зазначаються скарги працівника на стан здоров’я, анамнез, результати медичного огляду, лабораторних, функціональних та інших досліджень, діагноз, висновок про професійну придатність працівника працювати за своєю професією. Якщо при проведенні періодичного медичного огляду виникають підозри щодо наявності в працівника професійного захворювання, заклад охорони здоров’я надсилає запит на складання санітарно-гігієнічної характеристики умов праці працівника при підозрі в нього професійного захворювання (отруєння) до Управління Держпраці, а також надсилає його в установленому порядку до профпатолога міста, району, області, які направляють хворого в спеціалізовані заклади охорони здоров’я, які мають право встановлювати діагноз щодо професійних захворювань.

Медичні огляди повинні проводитись, тільки після надання закладам охорони здоров’я списку усіх працівників, які підлягають періодичному медогляду не розбиваючи його на частини по підрозділах, які розташовані в інших районах. Надання заключних актів за результатами періодичного медичного огляду працівників медичним закладом повинно відбуватись в місячний термін з дня закінчення медичних оглядів. Враховуючи кваліфікаційну та матеріальну базу медичні огляди працівників категорії «А» мають проходити виключно в закладах охорони здоров’я, які мають можливість забезпечити необхідний перелік лабораторних та функціональних досліджень і огляд відповідних лікарів.

Медичний заклад в заключному акті визначає оздоровчі заходи (рекомендації), як щодо кожного робітника, так і професійних груп, до яких входять: динамічне обстеження та лікування, реабілітація, диспансерний нагляд за станом здоров’я працівників груп ризику професійних захворювань, тимчасове переведення за станом здоров’я на іншу роботу, направлення на МСЕК, військово-лікарську комісію (ВЛК) тощо.

Також у ході засідання було зазначено, що з вересня 2018 року запрацював єдиний реєстр медичних оглядів «Єдина державна база даних медичних оглядів певних категорій осіб в системі охорони здоров’я». Таке нововведення МОЗ України впорядкує професійні медогляди й унеможливить використання підроблених довідок та санітарних книжок. Професійний медогляд працівники проходитимуть виключно в закладах охорони здоров’я, а дані автоматично відображатимуться в електронній системі.

Управління Держпраці матиме змогу користуватися мобільним додатком «Медичні огляди», за допомогою якого здійснюватиметься контроль – швидко перевірити легітимність конкретного медогляду.