gov.ua Державні сайти України
Пошук

Житомирська область: На семінарі обговорено питання легалізації трудових відносин на ринках та торгівельних майданчиках міста Житомира

30 жовтня 2018

З метою покращення поінформованості роботодавців міста Житомира щодо вимог трудового законодавства, у сесійній залі Житомирської міської ради відбувся роз’яснювальний семінар на тему «Нелегальна праця та легалізація трудових відносин» під головуванням заступника міського голови Вікторії Краснопір.

Участь у заході взяли: начальник та заступник начальника Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін та Світлана Возна, директор департаменту бюджету та фінансів міської ради Діна Прохопчук і начальник профільного відділу департаменту Інна Молодковець, а також представники малого та середнього бізнесу, які здійснюють свою діяльність на ринках міста Житомира.

Під час заходу обговорено шляхи подальшої співпраці бізнесу та громадськості міста щодо легалізації трудових відносин на підприємствах сфери торгівлі, акцентовано увагу на розпорядженні Уряду «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», зокрема на посилення проведення комплексних заходів державного контролю згідно нього.

У своїй доповіді начальник Управління Держпраці Сергій Сечін наголосив, що з 5 жовтня посадовими особами Управління спільно з соціальними партнерами проводяться спільні інспекційні відвідування щодо виявлення фактів застосування незадекларованої праці та нагадав, що у вересні на всій території Житомирської області проводилась масштабна інформаційно – роз’яснювальна кампанія направлена на подолання незадекларованої праці в області.

Заступник начальника Управління Держпраці Світлана Возна поінформувала учасників семінару про виконання вищезазначеного розпорядження Уряду, порядок проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань, повноваження інспекторів праці Держпраці та органів місцевого самоврядування, відповідальність за порушення трудового законодавства та найпоширеніші порушення трудового законодавства.

Окремо фахівець застерегла підприємців від зустрічі з «псевдоінспекторами» – особами, які представляються інспекторами праці територіальних органів Держпраці і вимагають від роботодавців кошти, погрожуючи штрафами. Світлана Возна наголосила, посадові особи Держпраці здійснюють наглядову діяльність за територіальним принципом. Суб’єктів господарювання Житомирської області не має право перевіряти представник територіального органу Держпраці з іншого регіону України.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Вікторія Краснопір повідомила про створення нового відділу у міській раді, який надає консультаційну допомогу роботодавцям та найманим працівникам з питань додержання законодавства про працю.

Далі учасники семінару отримали змогу поставити запитання, обмінятись з представниками міської влади та Держпраці своїми думками та зауваженнями. Зокрема, підприємців цікавили питання відмінності цивільно-правових договорів від трудових, чи можливо проводити стажування на робочому місці, як інспектор праці фіксує порушення, чи діє мораторій на перевірки та інші. На всі запитання представники Управління Держпраці надали вичерпні відповіді.

У підсумку, Сергій Сечін запевнив, що заходи адміністративного, фінансового впливу до роботодавців застосовуються як крайня міра, адже Держпраці, насамперед, сервісна служба.

«Пріоритетом для нас й надалі є інформаційно-роз’яснювальна робота, консультації громадян та суб’єктів господарювання у частині правильного застосування законодавства. Добросовісним роботодавцям не слід боятися інспекторів Держпраці», – зазначив Сергій Сечін.