gov.ua Державні сайти України
Пошук

За участю фахівців Держпраці відбувся семінар з питань дотримання трудового законодавства для представників ОТГ Полтавщини

29 жовтня 2018

29.10.2018р.  у приміщенні Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування відбувся семінар-навчання для представників об’єднаних територіальних громад (ОТГ).  Тема обговорення – “Забезпечення дотримання трудового законодавства в ОТГ: правові та фінансові аспекти”. Мета проведення заходу – надання інформаціїї та фахових консультацій громадам з питань, пов’язаних із організацією їх діяльності.

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших НПА Управління Держпраці у Полтавській області Ірина Гетало зосередила увагу присутніх на проблемних питаннях, які виникають у створених громадах. Фахівець розповіла про особливості наповнення місцевих бюджетів, наголосила на відповідальності органів державної влади та місцевого самоврядування, а також окреслила шляхи легалізації найманої праці на території громад.

У ході дискусії Ірина Гетало проінформувала учасників семінару про стан забезпечення виконання делегованих повноважень органів місцевого самоврядування щодо створення посад інспекторів праці. Загалом, між Управлінням Держпраці та громадами вже налагоджена співпраця, особливо стосовно надання роз’яснень та консультацій щодо порядку здійснення нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю та повноважень інспекторів праці. Так, на території Полтавської області створено 43 – об’єднаних територіальних громад сіл, селищ, міст та функціонують 6 виконавчих органа міських рад міст обласного значення. Разом з тим, посадовими особами отримано лише 9 посвідчень інспекторів праці. В усіх містах обласного значення інспектори відсутні. Ірина Гетало підкреслила, що вирішення цього питання необхідне саме для органів місцевого самоврядування, адже це дасть можливість самостійно вирішити питання поповнення місцевих бюджетів, шляхом контролю за своєчасною виплатою заробітної плати, додержанням мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізацією трудових відносин.

Представники ОТГ задавали безліч питань фахівцеві. Підбивши підсумки обговорення, учасники семінару обмінялися думками та досвідом.