gov.ua Державні сайти України
Пошук

Колегія управління Держпраці у Миколаївській області: аналіз виробничого травматизму та дієвих заходів його профілактики

26 жовтня 2018

25 жовтня 2018 року в управління Держпраці у Миколаївській області відбулось засідання колегії щодо розгляду стану травматизму в Миколаївській області за 9 місяців 2018 року, у тому числі пов’язаного з подіями на транспорті. В рамках колегії також розглядалися питання підвищення ефективності наглядової діяльності та профілактики виробничого травматизму, пов’язаного з подіями на транспорті.

До участі  у засіданні колегії були запрошені  представники  управління ВД ФСС  в Миколаївській області та  особи, відповідальні за стан охорони праці, підприємств, на яких стались нещасні випадки.

Під час колегії було розглянуто дані аналізу нещасних випадків, що стались на підприємствах області у поточному році. Так, станом на 01 жовтня 2018 року в області сталось 74 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, з них 7 нещасних випадків зі смертельними наслідками. У порівнянні з аналогічним періодом 2017 року збільшився на 31%, кількість смертельно травмованих працівників збільшилась на 14%. Серед причин нещасних випадків переважають організаційні  – 64 нещасних випадки. Присутнім повідомили, що на Миколаївщині  дорожньо-транспортних пригодах було травмовано  12 працівників, в тому числі – 3 зі смертельним наслідком. Велика кількість нещасних випадків сталась  з працівниками залученими до виконання робіт  з незначним ступенем ризику, зокрема прибиральниками, вантажниками, працівниками соціально-культурної сфери.

Звертаючись до присутніх заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська наголосила на тому, що  наявність у договорах цивільно-правового характеру умов щодо  повної відповідальності виконавця за дотриманням вимог охорони праці є недостатнім для забезпечення безпеки людей на виробничих об’єктах.

Запрошені представники підприємств ознайомили присутніх з причинами та обставинами нещасних випадків, що сталися на їх підприємствах, а також визначали реалізовані заходи у напрямку попередження виробничого травматизму у майбутньому.

Взявши слово Віктор Передельский, головний страховий експерт з охорони праці управління ВД ФСС в Миколаївській області зазначив, що у разі настання нещасного випадку не лише з причин, що залежать від роботодавця, а і внаслідок порушення потерпілим нормативних актів про охорону праці,  розмір одноразової  допомоги  зменшується. На  думку страхового експерта донесення зазначеної інформації до працівників також може стимулювати працівників  дотримуватися безпечних методів виконання робіт.

У заключному слові, перед тим, як члени  колегії перейшли до прийняття рішень, Яна Скуратовська зазначила, що життя людини – є найбільшою цінністю, з огляду на це кожен роботодавець має переосмислити свою міру відповідальності та  усвідомлювати її.