gov.ua Державні сайти України
Пошук

Фахівці полтавського Управління Держпраці взяли участь у проведенні загальноміського ярмарку зайнятості

26 жовтня 2018

Сьогодні у приміщенні Полтавського  ОЦЕВУМ відбувся загальноміський ярмарок зайнятості. Захід організовано Полтавською міськрайонною філією обласного центру зайнятості з метою поширення інформації про наявність вільних робочих місць, встановлення прямих контактів між населенням та потенційними роботодавцями, а також поліпшення ситуації на ринку праці міста. Відвідувачі мали можливість отримати інформацію про комплекс послуг служби зайнятості, а запрошені фахівці надавали профільні консультації з різних питань, у тому числі й з питань праці.

Наприкінці ярмарку відбулось засідання круглого столу, в якому взяли участь керівництво Полтавської міськрайонної філії обласного центру зайнятості та фахівці Управління Держпраці у Полтавській області. Під час обговорення нагальних проблем з питань праці представникам роботодавців були надані методичні рекомендації, консультації з питань трудового законодавства, роз’яснено його практичне застосування, а також проінформовано про порядок проведення інспекційних відвідувань підприємств.

Особливу увагу присутніх було звернуто на перевагах легального працевлаштування. Головний державний інспектор Управління  Наталія Гуска нагадала присутнім про наслідки незадекларованої праці, які позбавляють особу на право: гарантованого державного розміру заробітної плати, оплачуваної щорічної відпустки, соціальних гарантій, у тому числі за роботу в шкідливих умовах праці, належних умов праці, безпеки та гігієни праці, можливості захистити свої права у разі їх порушення, пенсії, медичного забезпечення тощо. У будь-який спосіб незадекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців.

“Використання незадекларованої праці – це явище, яке справляє негативний вплив на життєвий рівень людей. Через високий рівень тіньової зайнятості держава втрачає доходи, які можна  було б спрямувати на реалізацію програм соціально-економічного розвитку, підвищення добробуту громадян. Крім того, незадекларована праця створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці та соціального забезпечення працівників“, – підкреслила фахівець.

Зважаючи на великий обсяг інформації та необхідність обговорення актуальних питань, спеціалісти Держпраці гарантували роботодавцям систематичне надання консультацій та проведення семінарів на базі Полтавської міськрайонної філії Полтавського обласного центру зайнятості.