gov.ua Державні сайти України
Пошук

Вінниччина: проведено розширене засідання колегії Управління Держпраці за участі будівельників області

25 жовтня 2018

23 жовтня 2018 року відбулось розширене засідання колегії Управління Держпраці у Вінницькій області, на якому розглядався стан охорони праці у будівельній галузі та промисловості будівельних матеріалів області.

У роботі засідання взяли участь керівники та працівники служб з охорони праці 48 суб’єктів господарювання, які виконують будівельні роботи у Вінницькій області та експлуатують обладнання підвищеної небезпеки будівельній галузі та промисловості будівельних матеріалів.

У вступному слові начальник Управління Держпраці Володимир Марунько наголосив, що будівельна галузь одна з найбільш травмонебезпечних, тому чітке дотримання правил з охорони праці є вкрай важливим.

Про стан охорони праці у будівельній галузі та промисловості будівельних матеріалів в області поінформував головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Сергій Головащенко. Зокрема, він звернув увагу присутніх на неухильне дотримання «Мінімальних вимог з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках», затверджених наказом Міністерства соціальної політики України 23.06.2017  № 1050.

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Сергій Гаєв зупинився на питанні легалізації заробітної плати та відповідальності за порушення законодавства про працю у частині неоформлених трудових відносин.

Начальник відділу розслідування нещасних випадків, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Олександр Волинець поінформував присутніх про стан травматизму на підприємствах будівельної галузі області. Так, з початку 2018 року в Україні відбулося зростання рівня травматизму в будівельної галузі . Не оминули вони і Вінниччину. Станом на 1 жовтня 2018 року у Вінницькій області на підприємствах будівельної галузі сталося 14 нещасних випадків, у тому числі 1 із смертельним наслідком (за 9 місяців 2017 року сталось 4 нещасних випадків, за 2017 рік – 9 випадків, і жодного зі смертельним наслідком).

Інформацію про порядок проведення медичних оглядів надала лікар з гігієни праці відділу Анжела Ліщун, а про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці – головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Олег Мандриця.

Під час обговорення перший заступник начальника Управління Володимир Боковець зазначив, що одна з найбільш серйозних проблем виробничого травматизму у будівельній галузі – залучення до виконання робіт на будівельних майданчиках працівників без відповідної підготовки на підставі тимчасових цивільно-правових угод, або без оформлення трудових відносин взагалі.

«Неоформлення належним чином трудових відносин призводить до того, що роботи підвищеної небезпеки на будівництві виконують працівники без відповідної фахової підготовки, необхідних навичок та знань. Крім того, такі працівники згідно з чинним законодавством не мають жодних соціальних гарантій і, зокрема, прав на одержання компенсації у разі нещасного випадку», – сказав він.

Резюмуючи,  Володимир Марунько наголосив на необхідності проведення на підприємствах будівельної галузі та промисловості будівельних матеріалів у Вінницькій області аналізу стану охорони праці та промислової безпеки.

За результатами прийнято відповідне рішення, у якому відображені всі порушені на засіданні колегії питання.