gov.ua Державні сайти України
Пошук

Завдяки спільним зусиллям органів влади роботодавці легалізували у 2018 році більше 20 тис. працівників

24 жовтня 2018

У Черкасах відбулося засіданні колегії облдержадміністрації, на якому підведено підсумки економічного і соціального розвитку області, висвітлено питання наповнення місцевих бюджетів, стану легалізації заробітної плати та детінізації економіки на території області.

Під час засідання колегії Черкаської ОДА очільник області Юрій Ткаченко акцентував увагу присутніх керівників органів місцевого самоврядування та голів РДА на проблемних моментах соціально-економічного розвитку регіону, заходах, спрямованих на детінізацію ринку праці.

Начальник Управління Держпраці у Черкаській області Олена Лазарєва у доповіді висвітлила підсумки роботи Управління з питань легалізації заробітної плати та проведення спільної інформаційної кампанії з метою детінізації економіки регіону.

«У рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії протягом вересня-жовтня Управлінням спільно з іншими органами державної влади проведено більше 200 превентивних заходів та надано близько 300 індивідуальних консультацій представникам роботодавців та найманим працівникам. Інформування населення здійснювалося шляхом розміщення повідомлень на офіційних сайтах органів влади, у засобах масової інформації, на телебаченні, у громадському транспорті, на вуличних екранах та радіоканалах. Члени спільної робочої групи поширювали брошури та інформаційні матеріали у громадських місцях, на ринках, у торгових центрах, під час проведення превентивних заходів тощо. Посадовими особами Управління здійснено 291 виступ на радіо, телебаченні, розміщено публікацій у ЗМІ. Протягом року фахівці Управління взяли участь у більш ніж 1,2 тис. превентивних заходів», – поінформувала Олена Лазарєва.

Важливим аспектом роботи з детінізації ринку праці є проведення заходів контролю з питань додержання законодавства про працю. Протягом 2018 року здійснено 798 таких заходів контролю. Враховуючи актуальність питання подолання нелегальної зайнятості населення, в ході 442 інспекційних відвідувань фахівцями Управління вивчалося питання оформлення трудових відносин. Фактично перевірено більше 400 роботодавців, які використовують працю 14 тис. працівників.

«За результатами спільно вжитих заходів роботодавцями Черкащини укладено трудові договори з 20 740 працівниками», – відзначила очільник Управління.

Заходи адміністративного, фінансового впливу до роботодавців застосовуються як крайня міра. З метою детінізації ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками надалі триватиме інформування населення про вимоги трудового законодавства.

Співпраця контролюючих та інших органів державної влади дозволить зменшити застосування незадекларованої праці та вдосконалити контроль за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.