gov.ua Державні сайти України
Пошук

У програмі «Про головне в деталях» про ситуацію на ринку праці в Івано-Франківській області

02 жовтня 2018

Переваги легальної праці, відповідальність за нелегальне працевлаштування та інспекційні відвідування і їх підстави стали темою обговорення у прямому ефірі програми «Про головне в деталях» на обласному телеканалі «Галичина».

На запитання ведучого і телеглядачів відповідали начальник Управління Держпраці в Івано-Франківській області Ігор Росипайло та заступник директора обласного центру зайнятості Тарас Басюга.

Ігор Росипайло наголосив, що інспекційні відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин проводяться без попередження роботодавця. На сьогоднішній день штраф за одного неоформленого працівника становить 111 690 гривень.

Офіційно не оформлений на роботу працівник позбавляється права на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного, дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, отримання допомоги при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві, гарантії за колективним договором, отримання допомоги по безробіттю залежно від страхового стажу. Через несплату єдиного соціального внеску і податків такий працівник втрачає страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії по старості адже, пенсію буде призначено тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.