gov.ua Державні сайти України
Пошук

Автоперевізника м.Миколаєва, який використовував працю працівників без належного оформлення трудових відносин, оштрафовано на суму понад 11,7 мільйонів гривень

14 вересня 2018

За результатами інспекційного відвідування Товариства, що надає послуги з пасажирських автоперевезень за міськими маршрутами, інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області встановлено факт допуску 105 працівників до роботи без оформлення трудових відносин, з яких 104 працівники, виконували обов’язки водіїв автомобільного транспорту, та 1 працівник – обов’язки за посадою «диспетчер».

Водії, розпочинаючи свій робочий день з  предрейсових медичних оглядів водіїв та технічного огляду транспортного засобу, працювали згідно з режимом робочого часу  та графіків обслуговування автобусних маршрутів, визначених Товариством. Розпорядження та контроль за виконанням роботи здійснювало керівництво автоперевізника. Незважаючи на це, між Товариством  та водіями не були оформлені трудові договори. Так, наприклад, згідно з поясненням одного з водіїв, він працював за таких умов  близько 10 років.

Відповідно до абзацу другого частини другої статті 265 Кодексу законів про працю України за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) суб’єкти господарювання несуть відповідальність у вигляді штрафу у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Відповідно до зазначеного, уповноваженою особою управління Держпраці у Миколаївській області на Товариство накладено штрафні санкції на суму  11 727 450 гривень.