gov.ua Державні сайти України
Пошук

Херсонщина: проведено семінари з питань ринкового нагляду для споживачів та розповсюджувачів нехарчової продукції

31 липня 2018

Метою здійснення ринкового нагляду є вжиття обмежувальних заходів з відповідним інформуванням про це громадськості щодо продукції, яка при її використанні за призначенням становить загрозу суспільним інтересам чи не відповідає встановленим вимогам.

Фахівцями Головного управління Держпраці у Херсонській області проведено семінари з питань ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції з фахівцями районних державних адміністрацій та працівниками з охорони праці районних лікарень. Актуальною стала тема взаємодії та обміну інформацією щодо кожного нещасного випадку, який стався внаслідок споживання (користування) нехарчової продукції.

Присутнім роз’яснено вимоги законів України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та «Про загальну безпечність нехарчової продукції». Також поінформовано про порядок ведення обліку звернень споживачів (користувачів) та здійснення моніторингу нещасних випадків та випадків, які завдали шкоди здоров’ю людей внаслідок споживання (користування) нехарчової продукції.

Окрім того, фахівцями Управління проведено інформаційні заходи з питань ринкового нагляду для розповсюджувачів нехарчової продукції в торговельних закладах області. Під час заходів акцентовано увагу на основних вимогах технічних регламентів, що застосовуються до продукції, яка розповсюджується у цих закладах, правових обов’язках розповсюджувачів і наглядових органів при здійсненні перевірки продукції.

Учасників заходів поінформовано про відповідальність розповсюджувачів продукції, передбачену частиною третьою статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». Зокрема, законодавством передбачені штрафні санкції за такі порушення: розповсюдження продукції, на якій відсутній знак відповідності технічному регламенту; розповсюдження продукції без декларації про відповідність; розповсюдження продукції, щодо якої неналежно застосовано знак відповідності технічному регламенту; недодержання умов зберігання продукції.

Держпраці нагадує,  що суб’єкти господарювання зобов’язані вводити в обіг і розповсюджувати тільки безпечну продукцію, яка відповідає технічним регламентам.