gov.ua Державні сайти України
Пошук

Завершено спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком на підприємстві Житомирщини

19 липня 2018

Комісія, утворена Управлінням Держпраці у Житомирській області, завершила спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, що стався з підсобним робітником товариства з обмеженою відповідальністю «ОРАНДЖ ВУД».

23 травня 2018 року на території ТОВ «ОРАНДЖ ВУД» відбувалося буріння свердловин. В цей час підсобний робітник товариства перебував на будівельному майданчику та разом з іншими працівниками виконував допоміжні роботи. Коли буріння свердловин було завершено, потерпілий, ідучи у напрямку подрібнювача деревини, підняв із землі електричні кабелі, внаслідок чого отримав ураження електричним струмом і загинув на місці події.

Під час проведення спеціального розслідування комісія оглянула місце нещасного випадку та встановила технічні причини його настання: безпосереднім місцем настання нещасного випадку є територія товариства, де поруч із залізобетонною опорою, побудованою без проектної документації на будівництво повітряної лінії електропередачі напругою 380 В, встановлено подрібнювач деревини ПЛ-120. Поруч з подрібнювачем деревини знаходяться монтажний блок для встановлення автоматичних вимикачів, трьохполюсний автоматичний вимикач, ізоляційна стрічка, викрутка та два гайкові ключі. При огляді трансформаторної підстанції 10/0,4 кВ з глухозаземленою нейтраллю встановлено, що автоматичний вимикач повітряної лінії 0,4 кВ, прокладеної до місця встановлення подрібнювача деревини, знаходиться в положенні «вибито». Зазначений автоматичний вимикач в трансформаторній підстанції встановлено без внесення змін до проектної документації. Крім того, суб’єкт господарювання експлуатує обладнання підвищеної небезпеки, а саме трансформаторну підстанцію 10/0,4 кВ без отримання відповідних дозвільних документів.

Серед інших причин настання нещасного випадку: невиконання посадових обов’язків та вимог інструкцій з охорони праці.

За результатами спеціального розслідування комісією визначено 4 особи, причетних до настання нещасного випадку, та запропоновано проведення заходів щодо усунення причин його виникнення у зазначені строки.

Даний нещасний випадок визнано таким, що пов’язаний з виробництвом.

Крім того, посадові особи Управління Держпраці у Житомирській області здійснили позапланову перевірку дотримання вимог законодавства про охорону праці та промислової безпеки під час експлуатації деревообробного обладнання у ТОВ  «ОРАНДЖ ВУД», під час якої виявили 36 порушень.

За результатами перевірки до адміністративної відповідальності притягнуто одну посадову особу, директора підприємства попереджено про необхідність негайного зупинення роботи трансформаторної підстанції 10/04 кВ і окремого технологічного обладнання та відсторонення від роботи працівників, які не пройшли професійне навчання і перевірку знань з питань охорони праці.