gov.ua Державні сайти України
Пошук

Про трудові права неповнолітніх громадян розповіла фахівець Держпраці у програмі «Тема дня» на телеканалі «Рось-ТV»

13 липня 2018

Як правильно прийняти на роботу неповнолітніх та захистити їх трудові права розповіли начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Черкаській області Ганна Кучер та фахівець Черкаського обласного центру зайнятості Наталія Мінько у програмі «Тема дня» на телеканалі «Рось-TV».

Згідно з чинним законодавством України, тривалість робочого часу для неповнолітніх є скороченою. Робочий час не повинен перевищувати: 36 годин на тиждень, якщо неповнолітньому від 16 до 18 років; 24 години на тиждень для неповнолітніх віком від 15 до 16 років та учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул.

Роботи для неповнолітніх не повинні бути пов’язані з небезпечними і шкідливими умовами праці. Виконання неповнолітніми важких і підземних робіт, переміщення і підйом речей, вага яких перевищує встановлені для них граничні норми, заборонено (ст.190 КЗпП).  Вантажна робота підлітків не повинна становити більше 1/3 робочого часу.

Також заборонено залучати неповнолітніх до надурочних робіт, у нічний час та вихідні дні  (ст. 192 КЗпП). Час від 22.00 до 06:00 ранку вважається нічним.