gov.ua Державні сайти України
Пошук

На засіданні колегії Головного управління Держпраці у Херсонській області розглянуто результати планових перевірок з охорони праці та розслідувань нещасних випадків

22 червня 2018

У засіданні колегії Головного управління Держпраці у Херсонській області під головуванням начальника Віталія Берлима взяли участь керівники структурних підрозділів Головного управління, представники УДНК ГУ ДСНС у Херсонській області, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Херсонській області, управління з питань цивільного захисту ОДА, управління державних допомог, житлових субсидій, сім’ї та праці Департаменту соціального захисту населення ОДА, організацій роботодавців Херсонщини, ДП «Миколаївський ЕТЦ», Херсонської обласної міжгалузевої ради професійних спілок Федерації професійних спілок України та інші.

Учасники колегії заслухали інформацію щодо планових перевірок: на підприємстві «Херсонський завод «Судмаш» виявлено 103 порушення нормативно-правових актів з охорони праці, близько 75 % з яких вже усунуто; у комунальному закладі «Херсонська обласна психіатрична лікарня» – 161 порушення з охорони праці. За наданою інформацією наразі усунуто близько 70 % виявлених перевіркою порушень; у Херсонському національному технічному університеті виявлено 138 порушень, з яких усунуто 50 %.

Завідувач сектору розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Головного управління Держпраці у Херсонській області Тетяна Єлісєєва доповіла про результати розслідування нещасних випадків із смертельними наслідками, які сталися з працівниками ТОВ «Рівненський ХПП», ПП «АРМ-АГРО», ПП «Жилсервісс», ТОВ «ЛДК» та ін., групових нещасних випадків, нещасних випадків, які за результатами роботи комісій зі спеціальних розслідувань визнані як не пов’язані з виробництвом. Представники підприємств, на яких сталися нещасні випадки зі смертельними наслідками, повідомили про виконання заходів, розроблених комісією зі спеціального розслідування таких випадків.

Розглянуто стан організації медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці. Лікар з гігієни праці управління з питань праці Головного управління Іван Єременко зазначив, що згідно із заключними актами за 5 місяців 2018 року із 6888 осіб, зайнятих на зазначених роботах, 6826 пройшли періодичний медичний огляд.

З початку року спеціальними комісіями, до складу яких входили представники Головного управління Держпраці, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Херсонській області, фахівці лікувально-профілактичних закладів, представники профспілок та роботодавців, було розслідувано 2 випадки хронічних професійних захворювань та складено акти розслідування за формою П-4. Перше розслідування було проведено у Херсонській філії АСК «Укррічфлот», друге – на Херсонському державному заводі «Палада». Під час розслідувань встановлено, що основними причинами виникнення хронічних професійних захворювань стало перевищення показників шумового навантаження, високі показники важкості та напруженості праці, перевищення концентрації шкідливих хімічних речовин у повітрі робочої зони.

Також обговорено питання реалізації органами місцевого самоврядування функцій державного контролю за додержанням законодавства про працю.