gov.ua Державні сайти України
Пошук

Вінниччина: на засіданні робочої групи з питань легалізації зайнятості населення і заробітної плати підбили підсумки роботи за 5 місяців

11 червня 2018

Ситуацію щодо виявлення фактів використання праці неоформлених працівників, заборгованості із заробітної плати в області обговорили на засіданні робочої групи з питань легалізації зайнятості населення та заробітної плати Вінницької облдержадміністрації, в якому взяли участь перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко, начальник Управління Держпраці у Вінницькій області Володимир Марунько, заступник директора департаменту з питань праці Держпраці Володимир Гончарук, начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака, перший заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області Олег Мартинюк, голови райдержадміністрацій, керівники підприємств, установ та організацій області.

Про результати здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення доповів начальник Управління Держпраці у Вінницькій області Володимир Марунько.

Він, зокрема, зазначив, що за 5 місяців 2018 року інспекторами праці було проведено 104 інспекційні відвідування, під час яких перевірялося питання належного оформлення трудових відносин. За підсумками заходів внесено 57 приписів про усунення порушень законодавства про працю, складено та передано до суду 33 протоколи про адміністративне правопорушення. За результатами розгляду справ судами накладено штрафні санкції у сумі 5,6 тис. гривень.  Винесено 6 постанов за ст. 188-6 КУпАП на суму 5,6 тис. грн, 50 постанов за ст. 265 КЗпПУ на загальну суму більше 4,7 млн грн, з яких сплачено 184,5 тис. гривень.

Складено 3 протоколи за частиною 1 ст. 41 КУпАП щодо трьох підприємств-боржників із виплати заробітної плати: ДП «Тростянецький спиртовий завод» – борг у сумі 988,1 тис. грн перед 69 працівниками; ТОВ “Нептун Глобал Експорт” (м. Вінниця) – 455,4 тис. грн перед 37 працівниками; ПАТ «Могилів-Подільський завод газового устаткування та приладів» – борг у сумі 520,0 тис. грн. перед 21 працівником.

Загалом за результатами вжитих заходів підприємствами-боржниками було погашено заборгованість із виплати заробітної плати на суму понад 1,8 млн гривень. Повністю погасили заборгованість із заробітної плати ДП «Бджільнянський спиртовий завод»,  ПАТ «Іванівський спецкар’єр», ПрАТ «Стрижавський кар’єр».

Укладено трудові договори з 1943 найманими  працівниками, зокрема за результатами інспекційних відвідувань – із 757 особами, інформаційно-роз’яснювальної роботи – із 1186 особами.

За вказаний період у рамках угоди про взаємодію до Управління Держпраці надійшло 82 інформації від районних об’єднань Пенсійного фонду України у Вінницькій області, що дали підстави для проведення інспекційних відвідувань.

Працівниками управління було проведено 40 інспекційних відвідувань, за результатами яких накладено штрафних санкцій за ст. 265 КЗпПУ на загальну суму 3,5 млн гривень.

Посадовими особами управління проведено 83 семінари, наради, робочих зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування, постійно надаються консультації інспекторам праці органів місцевого самоврядування щодо делегованих повноважень з контролю за дотриманням законодавства про працю.

Директор Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Володимир Гончарук наголосив на важливості проведення активної інформаційно-розʼяснювальної роботи, консультацій роботодавців щодо застосування законодавства про працю, щоб запобігти порушенням, за які доведеться сплачувати високі штрафи.

Учасники засідання заслухали також керівників підприємств-боржників та обговорили проблемні питання щодо легалізації працевлаштування та детінізації заробітної плати.