gov.ua Державні сайти України
Пошук

Заходи щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати обговорено на засіданні обласної комісії в Дніпропетровській облдержадміністрації

11 червня 2018

8 червня 2018 року в Дніпропетровській обласній державній адміністрації відбулось чергове засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат на підприємствах Дніпропетровської області, до складу якої входять і фахівці  Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

На засідання були запрошені керівники територіальних та обласних організацій, члени обласної комісії, голови міських, районних комісій з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, керівники підприємств-боржників.

На засіданні було озвучено дані органів статистики щодо загального боргу з оплати праці працівників підприємств області на 1 травня 2018 року – 129 мільйонів гривень. Фактично з початку року заборгованість збільшилась на 4,9 млн грн, або на 4,0 %. Крім того, наголошено, що «питання щодо погашення заборгованості із заробітної плати є одним з пріоритетних напрямів роботи, адже це є в першу чергу забезпеченням дотримання соціальних гарантій працюючих. Також це рейтинговий показник, за яким оцінюється робота всієї області».

Серед регіонів найбільша питома вага боргу припадає на Кривий ріг – 52,3 %, або 67,5 млн грн, Дніпро – 24,2 %, або 31,2 млн грн, Жовті Води – 16,2 %, або 20,9 млн гривень.

Економічно активні підприємства заборгували 40,8 млн гривень: підприємства державної форми власності – 18,8 млн грн (48 %); приватної форми власності  – 21,2 млн грн (52 %).

На підприємствах-банкрутах заборгованість на початок травня 2018 року становила 88,1 млн гривень.

Стосовно економічно неактивних підприємств заборгованість з виплати заробітної плати на 01 травня поточного року становила 49,6 тис гривень.

Як зазначив начальник управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Андрій Толстогузов:  «Питання додержання вимог трудового законодавства щодо своєчасної виплати заробітної плати перебуває на особливому контролі в Головному управлінні Держпраці. Фахівцями здійснюється системний моніторинг, розглядаються звернення громадян щодо можливих порушень в частині оплати праці, охоплюються інспекційними відвідуваннями підприємства – боржники із виплати заробітної плати, інспекторами проводиться роз’яснювальна робота з керівниками підприємств щодо недопущення порушень трудового законодавства».

Фахівцями Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області за 5 місяців 2018 року проведено 35 інспекційних відвідувань підприємств-боржників.  Складено та передано до суду 25 протоколів про адміністративні правопорушення, у 8 випадках інформацію направлено до правоохоронних органів, складено 28 приписів. На 5 підприємствах зафіксовано факт перешкоджання проведенню інспекційного відвідування.

Як результат, на виконання припису Державним підприємством “Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю. Осади було виплачено заборгованість 31 працівнику у розмірі 34,8 тис. грн, Філією «Васильківський райавтодор» ДП «Дніпропетровський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» було виплачено заборгованість  35 працівникам у розмірі 113,7 тис. гривень.

Основною причиною заборгованості керівники підприємств зазначають скрутне фінансове становище та відсутність фінансування з державного бюджету.

Керівники усіх райдержадміністрацій та міськвиконкомів
поінформували членів комісії про плани погашення наявної заборгованості.

Керівникам підприємств-боржників та головам органів місцевого самоврядування Дніпропетровської області було поставлено завдання забезпечити контроль за дотриманням графіків погашення заборгованості із виплати заробітної плати.