gov.ua Державні сайти України
Пошук

Чернігівщина: триває активна робота з виявлення фактів використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю

05 червня 2018

У приміщенні Чернігівської обласної державної адміністрації відбулося розширене засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення за участю заступника Голови правління Пенсійного фонду України Владислава Машкіна і директора Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Ігоря Дегнери.

Окрім членів обласної робочої групи на заході були присутні соціальні партнери – представники профспілок і роботодавців, міські голови та голови райдержадміністрацій області, представники об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України, керівники підприємств-боржників.

Йшлося про активізацію роботи з виявлення фактів використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю. Розглянуто також і причини накопичення боргів із виплати заробітної плати, сплати єдиного соціального внеску й окреслено заходи з виправлення ситуації.

Директор департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера у своєму виступі озвучив підсумки роботи Держпраці стосовно виявлення незадекларованої праці, подальші дії щодо подолання цього явища.

Наголошуючи на необхідності усвідомлення соціальної важливості вирішення проблеми, він закликав до ефективної взаємодії органів Державної служби України з питань праці, Пенсійного фонду України, Державної фіскальної служби, місцевого самоврядування та соціальних партнерів у питанні легалізації трудових відносин.

Начальник Управління Держпраці у Чернігівській області Сергій Дорошенко зауважив, що Управлінням розроблено та узгоджено з Держпраці паспорт неформальної зайнятості регіону та відпрацьовано відповідний план дій, який спрямовано на подолання цієї проблеми. Паспорт базується на даних головних управлінь статистики, Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби та Управління Держпраці у Чернігівській області у розрізі видів економічної діяльності, з урахуванням соціально-економічної ситуації в регіоні.

Крім того, як підкреслив Сергій Дорошенко, за допомогою паспорта визначено галузі з найвищим рівнем ризику неофіційного працевлаштування, найбільш критичні види економічної діяльності області та найбільшу питому вагу офіційно неоформлених працівників. Причому більша частка таких нелегалів працює у неформальному секторі економіки. У розрізі видів економічної діяльності в обох випадках – як у формальному, так і неформальному секторах економіки області – найбільшу частку неформальних працівників області сконцентровано у сільському, лісовому та рибному господарствах (23,3%), оптовій і роздрібній торгівлі, сфері ремонту автотранспортних засобів (22,2%), промисловості (13,1%), будівництві (2,5 %).

Наголосив Сергій Дорошенко і на пріоритетних напрямах подальшої роботи Управління з даного питання, серед яких систематичний комплексний аналіз ситуації, посилення превентивної роботи, взаємодія із соціальними партнерами тощо, а також закликав присутніх на засіданні роботодавців належним чином оформляти трудові відносини з працівниками, щоб уникнути застосування штрафних санкцій.

Члени обласної робочої групи заслухали звіти запрошених керівників підприємств-боржників: ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів», ДП «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння», ТОВ «М’ясовиробничий комплекс «ПАНВІТЕК», ПАТ «Хімтекстильмаш» та інших.