gov.ua Державні сайти України
Пошук

На засіданні колегії Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області обговорено результати позапланової перевірки ПАТ «Кривбасзалізрудком»

05 червня 2018

Колегія на виїзному засіданні розглянула результати позапланової перевірки стану охорони праці та промислової безпеки в ПАТ «Кривбасзалізрудком», а також загальну ситуацію з виробничим травматизмом в області.

Позапланову перевірку дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки було здійснено у зв’язку з нещасними випадками зі смертельним наслідком, що сталися на комбінаті впродовж кількох місяців поточного року.

Зокрема, на колегії Головного управління Держпраці у  Дніпропетровській області заслухали директора з охорони праці, начальника відділу охорони праці, керівників шахт та шахто-будівельного і шахто-монтажного управлінь, фахівців з охорони праці про план заходів з поліпшення стану промислової безпеки та умов праці на комбінаті.

У питанні посилення контролю з боку керівників структурних підрозділів за додержанням вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки основний акцент було поставлено на процесі будівництва та експлуатації підняттєвих виробок.

Начальник відділу нагляду у гірничорудній промисловості Андрій Рябіка зауважив на однотипності виявлених під час позапланових перевірок порушень на всіх шахтах підприємства. Члени колегії констатували систематичне повторення порушень, що свідчить про ситуаційність їх усунення – від перевірки до перевірки.

Тож перед керівництвом підприємства поставлено завдання вжити невідкладних заходів щодо створення безпечних умов праці в структурних підрозділах, а головне – контролювати виконання впроваджених заходів.

Андрій Рябіка нагадав про цілодобовий режим відомчого контролю з охорони праці та промислової безпеки, який було рекомендовано запровадити на підприємстві в період з 15 травня по 15 червня 2018 року та подати звіт до Криворізького гірничопромислового управління.

Учасники колегії проаналізували стан підготовки та проходження посадовими особами і робітниками  підприємства навчання з питань охорони праці. Рекомендовано не зволікати з виконанням даного питання, а за необхідності проводити повторні або позапланові навчання та інструктажі.

Насамкінець начальник Криворізького гірничопромислового управління Головного управління  Держпраці у Дніпропетровській області Олександр Волохов резюмував, що робота керівництва ПАТ «Кривбасзалізрудком» щодо створення безпечних і нешкідливих умов праці на робочих місцях підприємства визнана незадовільною. Він наголосив на невідкладному усуненні порушень і нагадав, що через нехтування вимогами нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки за результатами перевірок до адміністративного суду направлятимуться позови про застосування заходів реагування.

Олександр Волохов запропонував керівництву підприємства розглянути питання щодо залучення посадових осіб Держпраці до позапланових перевірок стану охорони праці та промислової безпеки в своїх структурних підрозділах та у разі необхідності звертатися до Держпраці за інформаційно-консультативною підтримкою.