gov.ua Державні сайти України
Пошук

Про причини травматизму в лісовій галузі йшлося на семінарі-практикумі для лісівників Рівненщини

01 червня 2018

Семінар з питань охорони праці за участі Управління Держпраці у Рівненській області, виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в області, головних інженерів та інженерів з охорони праці лісогосподарських підприємств Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства відбувся на базі ДП «Острозький лісгосп».

Відкриваючи семінар, начальник облуправління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович  наголосив, що створення безпечних умов праці на підприємстві, збереження життя і здоров’я працівників – це пріоритет у роботі кожного керівника підвідомчого підприємства.

Начальник Управління Держпраці у Рівненській області Юрій Наконечний поінформував про стан травматизму в лісовому господарстві. Так, у І кварталі 2018 року в Рівненської області травмувалися 2 працівники лісової галузі,  а загалом в Україні зафіксовано 4 смертельні випадки. Керівник Управління Держпраці акцентував увагу на основних причинах травмування працівників лісової галузі. Зокрема, це загострення криміногенної ситуації в регіонах, пов`язане із непоподинокими випадками крадіжок деревини, незаконним видобутком бурштину тощо на території держлісфонду, і як наслідок – травмування посадових осіб державної лісової охорони під час здійснення ними функції охорони (такий випадок у 2018 році стався у ДП «Володимирецьке лісове господарство»).

Також Юрій Наконечний повідомив, що за 4 місяці 2018 року інспектори  перевірили 3 підприємства лісової галузі і виявили 136 порушень. Не всі суб’єкти господарювання отримали у встановленому порядку дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки. Деякі підприємці виконують лісосічні роботи відповідно до дозволів, що не зареєстровані в Управлінні Держпраці у Рівненській області, або взагалі без дозвільного документа.

Керівник зазначив, що інспектори відділу нагляду в АПК та СКС Управління здійснюють аналіз інформації, яку надає Рівненське ОУЛМГ, щодо наявності дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки на підприємствах лісового господарства Рівненського ОУЛМГ та у суб’єктів господарювання, які займаються лісозаготівлями на території держлісфонду Рівненської області.

Разом з тим суб’єкти господарювання та приватні підприємці, які отримали дозволи на виконання робіт з підвищеною небезпекою в інших областях України та мають намір здійснювати роботи на території Рівненської області, письмово не повідомляють Управління Держпраці у Рівненській області за 10 днів до початку виконання таких робіт. Хоча ця вимога визначена п. 14 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Окрім того учасників семінару ознайомили з правилами охорони праці під час проведення лісосічних робіт у Новомалинському лісництві, а також на автомобільному транспорті, роботою трелювальної лебідки «Uniforest 45H», організацією безпечних навантажувально-розвантажувальних робіт на складах підприємства, роботою ремонтно-механічної майстерні та автотранспортного цеху.