gov.ua Державні сайти України
Пошук

Івано-Франківщина: на розширеному засіданні обласної робочої групи обговорили питання легалізації заробітної плати

31 травня 2018

З метою захисту соціальних прав застрахованих осіб, виявлення фактів «тіньової» зайнятості та легалізації заробітної плати Управління Держпраці в Івано-Франківській області спільно з органами Пенсійного фонду України та Державної фіскальної служби в області здійснюють заходи щодо легалізації заробітної плати та зайнятості.

Під головуванням заступника голови облдержадміністрації Богдана Кобилянського 30 травня відбулося розширене засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. У заході взяли участь директор Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера, начальник Управління Держпраці в Івано-Франківській області Ігор Росипайло, директор фінансово-економічного департаменту Пенсійного фонду України Тетяна Король, начальник Головного Управління ПФУ та заступник начальника Головного Управління ДФС в області.

На засіданні обговорили питання виявлення ознак незадекларованої праці та інших порушень законодавства про працю із використанням Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Доповідачі наголошували, що основними джерелами збільшення надходжень до Пенсійного фонду України є підвищення заробітної плати та зростання кількості застрахованих осіб, у тому числі за рахунок детінізації зайнятості.

У 2018 році інспекторами праці області здійснено 264 інспекційні відвідування, в тому числі 203з питань використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин. У 45 суб’єктів господарювання виявлено неоформлених працівників.

Велика увага приділялася інспекторами праці інформаційно-роз’яснювальній роботі, за результатами якої укладено трудові договори з 13 664 працівниками.

«Як наслідок, в області відбувається зростання нарахування та сплати  єдиного соціального внеску. Зокрема, в квітні 2018 року порівняно з березнем цього року сума нарахування ЄСВ зросла з 318 до 384 мільйонів гривень», – зауважив Ігор Росипайло.

В області працюють комісії з легалізації заробітної плати – обласна, міська і районні, до складу яких входять представники органів влади та інспектори Управління Держпраці. Разом з інспекторами Управління Держпраці члени рейдової міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення впродовж 2018 року здійснили 17 рейдів та провели інформаційну роботу з 389 суб’єктами господарювання.

Підсумовуючи засідання робочої групи, учасники відзначили, що співпраця обласного Управління Держпраці, органів Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду України дадуть змогу вирішити проблемні питання легалізації заробітної плати та зайнятості населення.