gov.ua Державні сайти України
Пошук

На колегії Управління Держпраці у Житомирській області розглянули результати технічного розслідування смертельного отруєння чадним газом 8 людей у м. Бердичеві

29 травня 2018

Під час засідання колегії Управління Держпраці у Житомирській області підбито підсумки роботи за І квартал 2018 року по всіх напрямах діяльності, окреслено перспективи подальшої роботи, проаналізовано результати технічного розслідування аварії, пов’язаної з використанням газу у побуті у м. Бердичеві, заслухано представника ТДВ «Коростенський щебзавод», де протягом звітного періоду стався груповий нещасний випадок зі смертельним наслідком.

Начальник Управління Сергій Сечін відкрив роботу колегії з обговорення стану виробничого травматизму на підконтрольних підприємствах. Він поінформував про результати спеціальних розслідувань нещасних випадків за І квартал 2018 року.

За І квартал 2018 року в Житомирській області було травмовано 30 осіб, що на 3 травмованих менше, ніж у аналогічному періоді 2017 року. Разом з тим кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками, пов’язаних з виробництвом, за перший квартал поточного року порівняно з аналогічним періодом 2017 року збільшився і становить 4 випадки.

«Виробничий травматизм – це недоліки в організації охорони праці на підприємствах області, порушення роботодавцями своїх обов’язків, передбачених законодавством, щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці для своїх працівників. Негативно вплинуло на ситуацію і продовження дії мораторію на проведення перевірок щодо забезпечення  промислової безпеки та охорони праці, яке, нагадаю, для Держпраці та її територіальних органів Уряд скасував у лютому 2018 року», – додав очільник відомства Сергій Сечін.

У своєму виступі перший заступник начальника Управління Вадим Степанчук акцентував на результатах технічного розслідування обставин та причин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті.

Трагедія сталася 5 березня 2018 року в одній з квартир будинку по вулиці Білопільській у місті Бердичеві Житомирської області. Внаслідок отруєння чадним газом загинули 8 осіб, з них двоє дітей.

Вадим Степанчук, голова комісії з проведення технічного розслідування даної аварії, ознайомив учасників колегії з низкою заходів, запропонованих комісією для запобігання подібним аваріям надалі та повідомив, що результати технічного розслідування вже передано до правоохоронних органів, відкрито кримінальне провадження.

За результатами технічного розслідування членами колегії Управління Держпраці прийнято одноголосне рішення про вжиття заходів щодо анулювання дозволу на виконання робіт з обстеження, ремонту і чищення димарів, повітропроводів, виданого комунальній організації, що обслуговує будинок по вул. Білопільська у м. Бердичеві.

Учасники засідання заслухали також представника товариства з додатковою відповдальністю «Коростенський щебзавод», який доповів про вжиті заходи щодо усунення причин настання групового нещасного випадку, внаслідок якого загинули 2 працівника підприємства. За результатами розслідування нещасний випадок стався через порушення технологічного процесу, а також невиконання посадових обов’язків та вимог інструкцій з охорони праці. Члени колегії одноголосно визнали незадовільною роботу директора ТДВ «Коростенський щебзавод» щодо здійснення контролю за дотриманням працівниками підприємства вимог нормативно-правових актів з охорони праці та вирішили створити комісію із залученням соціальних партнерів для проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів з питань охорони праці на підприємстві.

Підсумовуючи роботу колегії, Сергій Сечін закликав колектив докласти максимальних зусиль для належного виконання завдань, щоб досягти високого рівня довіри людей до органів державної влади.