gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: спільні дії у подоланні незадекларованої праці визначили на розширеному засіданні в облдержадміністрації

24 травня 2018

Понад 42 тисячі жителів Рівненщини отримують нижчу від мінімальної заробітну плату. З них майже 18 тисяч – це працівники бюджетної сфери. Про це йшлося на розширеному засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати. Участь у засіданні взяли заступник директора департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Володимир Гончарук,  заступник голови правління Пенсійного фонду України Владислав Машкін.

Так, менше «мінімалки» отримують не тільки на підприємствах, а й у сфері освіти та охорони здоров’я. Об’єктивні причини цього: лікарняні, неповна ставка та перебування на курсах підвищення кваліфікації.
«Найманим працівникам необхідно виплачувати соціальні гарантії не нижче мінімальної зарплати. Люди повинні заробити страховий стаж та отримувати в майбутньому гідну пенсію. Окрім цього, легальне працевлаштування та у повному обсязі виплачена зарплата – це наповнення місцевих бюджетів», – відзначив голова облдержадміністрації Олексій Муляренко.

Під час засідання керівник Управління Держпраці Юрій Наконечний доповів про виявлені факти мінімізації оплати праці та нелегального працевлаштування. З початку 2018 року вдалося легалізувати працю понад півтисячі працівників.

Також в області працюють комісії з легалізації заробітної плати – обласна і районні, до складу яких входять представники органів влади та інспектори Управління Держпраці. Так, за 4 місяці фахівці обстежили понад 400 підприємств.  Окрім того, інспектори Управління Держпраці винесли більше півсотні приписів про порушення трудового законодавства для відповідного реагування. Загалом у результаті цих заходів до ДФС направлено понад 14 тисяч повідомлень про прийняття працівників на роботу .

«Нині в Україні відбувається пенсійна реформа. Виплати будуть лише збільшуватися. Тому ми не можемо бути толерантними до тінізації заробітної плати. Наймані працівники повинні вже зараз думати, за що житимуть на пенсії. В свою чергу підприємцям необхідно забезпечувати усі соціальні гарантії», – наголосив заступник голови правління Пенсійного фонду України Владислав Машкін.