gov.ua Державні сайти України
Пошук

Колегія Управління Держпраці у Тернопільській області: про підсумки роботи за І квартал 2018 року та вдосконалення державного нагляду

22 травня 2018

На засіданні колегії Управління Держпраці у Тернопільській області заслухали керівника державного підприємства «Промінь» про стан виплати заробітної плати, проаналізували результати розслідування нещасних випадків зі смертельним наслідком у ТОВ «Кар’єр Городниця» та ПП «Явір-90», підбили підсумки роботи Управління у І кварталі 2018 року та вдосконалення державного нагляду.

Тернопільське державне науково-технічне підприємство «Промінь» донедавна було одним із найбільших боржників із виплати заробітної плати в області. Починаючи з 2013 року сума заборгованості щорічно зростала і становила майже 3,9 млн гривень (з них 65,9 тис. грн – звільненим працівникам). Керівництву підприємства вдалося погасити заборгованість. Під час інспекційного відвідування було встановлено, що з усіма 30 працівниками підприємства належним чином укладено трудові договори. Керівництво підприємства виконало припис інспектора праці, погасивши заборгованість у повному обсязі.

«На сьогодні забезпечення своєчасної виплати заробітної плати та ліквідація існуючої заборгованості – пріоритетні завдання для Управління. Ми тримаємо їх на постійному контролі, адже неприпустимими є порушення роботодавцями трудового законодавства, несвоєчасна або не у повному обсязі виплата заробітної плати найманим працівникам», – зазначила начальник Управління Держпраці у Тернопільській області Наталія Рус.

Також йшлося про результати розслідування нещасних випадків зі смертельним наслідком у ТОВ «Кар’єр Городниця» та ПП «Явір-90». На ТОВ «Кар’єр Городниця» нещасний випадок стався із головним інженером підприємства. Під час руху фронтального навантажувача ЗЛ-50 головний інженер кар’єру перебував на його підніжці, не втримавшись, впав під колеса навантажувача, отримавши травми, не сумісні з життям. Комісія із спеціального розслідування нещасного випадку із смертельним наслідком визнала випадок, як такий, що пов’язаний із виробництвом. Роботу керівництва та служби охорони праці ТОВ «Кар’єр Городниця» щодо забезпечення здорових і безпечних умов праці члени колегії визнали недостатньою.

У ПП «Явір-90» нещасний випадок із смертельним випадком стався з муляром. Під час кладки зовнішньої стіни лоджії на 4 поверсі будинку муляр упав з висоти, внаслідок чого отримав смертельну травму.  Комісія із спеціального розслідування нещасного випадку із смертельним наслідком встановила, що причинами випадку є невиконання посадових обов’язків – недостатній контроль за дотриманням працівниками правил та норм охорони праці, виробничої та трудової дисципліни, невиконання вимог інструкцій з охорони праці. Зокрема, працівник не використовував засоби індивідуального захисту, перебував у стані алкогольного сп’яніння. Роботу керівництва та служби охорони праці ТОВ «Явір-90» щодо забезпечення здорових та безпечних умов праці члени колегії визнали незадовільною.

Підсумовуючи результати розслідування, начальник відділу інспекційної роботи, організаційно-аналітичного забезпечення, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Віктор Андрійчук навів статистику виробничого травматизму в області.

«Упродовж І кварталу 2018 року на підприємствах травмовано 13  працівників, в тому числі смертельно – 2 працівники. Смертельні нещасні випадки допущені у соціально-культурній сфері та гірничій промисловості. Причина нещасних випадків – недотримання посадовими особами та працівниками вимог безпеки праці. З метою попередження нещасних випадків на виробництві державними інспекторами здійснено 141 перевірку виробничих об’єктів суб’єктів господарювання з питань охорони праці та промислової безпеки», – зазначив Віктор Андрійчук.

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Ігор Хаварівський поінформував, що посадові особи відділу прийняли на особистому прийомі 1015 громадян, розглянули 193 звернення громадян та 93 – представників суб’єктів господарської діяльності.

«Завдяки спільній роботі з 1410 працівниками в області укладено трудові договори, у тому числі: після інспекційних відвідувань – 309, за результатами інформаційно-роз´яснювальної роботи – 1101 договір. А це означає, що роботодавці прислуховуються до нас та обирають гідні умови праці для своїх працівників. У першому кварталі 106 працівникам виплачено заборгованість із заробітної плати на суму понад 684 тисяч гривень», –  підсумував Ігор Хаварівський.