gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківщина: питання підвищення мінімальної заробітної плати та легалізації праці – на контролі обласної державної адміністрації

22 травня 2018

21 травня відбулося розширене засідання обласної робочої групи з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості у Харківській області під головуванням заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Черняка за участю голови правління Пенсійного фонду України Олексія Зарудного.

У роботі групи взяли участь начальник Головного управління Держпраці у Харківській області Володимир Рожанський, заступник начальника Олена Петренко, керівники Головного управління ПФУ у Харківській області, Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації, Головного управління ДФС у Харківській області, інших департаментів та служб Харківської ОДА, соціальні партнери.

На засіданні йшлося про посилення роботи з виявлення фактів використання праці неоформлених працівників  та про ситуацію з підприємствами, що мають заборгованість із заробітної плати.

За інформацією Михайла Черняка між заінтересованими державними органами, об’єднаннями профспілок та роботодавців області укладена угода, що спрямована на підвищення рівня життя населення, зайнятості, створення нових та легалізацію «тіньових» робочих місць та доходів.

У кожному районі та місті області створені комісії, якими розглядаються питання детінізації доходів громадян. На їх засіданнях заслухано понад 650 роботодавців щодо використання незадекларованої праці, виплати працівникам заробітної плати у розмірі, меншому за мінімальний.

«Проводиться системна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо недопущення використання роботодавцями праці найманих працівників без офіційного оформлення трудових відносин, – зазначив Михайло Черняк. – Завдяки вжитим заходам в області у 2017 році легалізовано 1154 робочих місця. В результаті усунення порушень чинного податкового законодавства при виплаті заробітної плати додатково до бюджету надійшло 7,8 млн грн податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску».

Як наголосила Олена Петренко: «Згідно з дорученням Голови Держпраці Романа Чернеги наша мета – забезпечити своєчасну гідну заробітну плату та покінчити з такими ганебними явищами, як заборгованість із заробітної плати та «тіньова» зайнятість населення».

Було наголошено, що на розширеній колегії Харківської обласної державної адміністрації, на якій, зокрема, розглядалися питання заборгованості з виплати заробітної плати та виявлення незадекларованої праці, Голова ОДА Юлія Светлична акцентувала на тому, що і держава, і влада будуть підтримувати  підприємства та підприємців, які дотримуються законодавства про працю. Але ті, хто використовує найману працю без належного оформлення, порушуючи конституційні права громадян, можуть не розраховувати на поблажливість – до них будуть вжиті найсуворіші заходи в правовому полі.

«За 2017 рік Головним управлінням Держпраці накладено на суб’єктів господарювання штрафні санкції у сумі 5,2 млн грн за фактичний допуск 54 працівників до роботи без оформлення трудового договору. Легалізовано 168 робочих місць. За 2018 рік вже виявлено 142 працівника без оформлення трудових відносин, накладено штрафів на 14,1 млн грн, легалізовано 4572 робочих місця. Наша діяльність спрямована на те, щоб працівники регіону були впевнені в законності та безпечності праці», – поінформувала членів комісії Олена Петренко.

Володимир Рожанський підкреслив, що завдання, поставлені Урядом, керівництвом облдержадміністрації, будуть виконані у визначені строки.

Як зазначив Олексій Зарудний, за різними оцінками в Україні «тіньова» зайнятість населення сягає 30 %. Тільки Пенсійний фонд втрачає понад 30 млрд грн на рік.

«Ніхто не має права позбавляти людей пенсій, права на соціальний захист, оплату праці. З проведенням у жовтні минулого року пенсійної реформи, коли ми повернулись до страхових принципів, коли посилилася залежність розміру пенсії від легальної заробітної плати, до нас звернулося дуже багато людей з проханням щодо перерахунку. Ми побачили розчарування тисяч людей, які працювали, отримували високі зарплати, але це була неофіційна зайнятість і нелегальна заробітна плата. Саме тому вони не мають на сьогодні такого пенсійного забезпечення, що мають громадяни, які були працевлаштовані офіційно. Ми повинні з вами сконцентрувати зусилля державних і місцевих органів влади для того, щоб захистити права людей», – сказав Олексій Зарудний.