gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: на засіданні колегії Управління Держпраці керівники комунальних підприємств «Сарнитеплосервіс» та «Рокитневодоканал» отримали принципове попередження

07 травня 2018

Результативною є практика заслуховування керівників підприємств-порушників колегією Управління Держпраці у Рівненській області. Тож її продовжили і на травневому засіданні. Про усунення порушень після планових і позапланових перевірок доповіли керівники комунальних підприємств «Сарнитеплосервіс» та «Рокитневодоканал».

Зокрема, заслуховуючи інформацію про Сарненське підприємство-теплопостачальника, начальник Управління Юрій Наконечний наголосив на факті судового рішення про заборону експлуатації деяких теплових котлів «Сарнитеплосервіс» та виконання робіт підвищеної небезпеки. Це означає, що підприємство своєю бездіяльністю ставить під загрозу опалювальний сезон у закладах соціально-культурної сфери району. Відтак керівник підприємства Віталій Тусь зобов’язався до липня поточного року всі порушення усунути.

Принципова розмова відбулася і з керівником Рокитневодоканалу Андрієм Заріцьким. Перший заступник начальника Управління Микола Нос підкреслив, що водопостачальне підприємство за своєю специфікою має серйозні виробничі ризики, у тому числі під час роботи у колодязях. А в літню пору фактор небезпеки значно зростає. Тому неприпустимо затягувати з усуненням порушень і тим самим нехтувати безпекою працівників. У підсумку керівнику дали місячний термін на виправлення ситуації.

Колегія також заслухала результати роботи Управління Держпраці у Рівненській області у І кварталі 2018 року та основні завдання щодо подальшого вдосконалення наглядової діяльності; проаналізувала стан роботи з питань своєчасної виплати заробітної плати та виявлення незадекларованої праці  в Рівненській  області; стан виробничого травматизму на підконтрольних підприємствах та інформацію про спеціальні розслідування нещасних випадків за І квартал 2018 року.

Підтримку дій Управління у захисті прав працівників на безпечну працю висловив учасник засідання – голова Федерації профспілок у Рівненській області Микола Шершун. «Малий і середній бізнес – це фундамент держави. Але багато представників бізнесу це розуміють по-своєму: як витиснути більше грошей. Тому ми маємо страшну статистику, яка до того ж відображає лише офіційну складову ринку праці. Потрібно залучати ефективніші механізми впливу на роботодавця, щоб змусити його більш відповідально і серйозно ставитися до вимог безпеки праці».

Профспілковий лідер області наголосив, що укладено Угоду про співпрацю між Управлінням і Федерацією профспілок. Цей програмний документ окреслює багато можливостей для взаємодії. Зокрема, готовність працювати громадських інспекторів, якщо фахівці Управління допоможуть їм зміцнити знання.

На важливості проведення медоглядів та інших аспектах взаємодії акцентував начальник Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області Олександр Колесник.

В цілому на засіданні колегії у темі соціального партнерства з’явилися нові цікаві пропозиції, які будуть узгоджені найближчим часом.