gov.ua Державні сайти України
Пошук

Упродовж березня та квітня поточного року інспектори Головного управління Держпраці у Харківській області виявили 105 неоформлених працівників

05 травня 2018

Сьогодні поряд з проведенням реформ та децентралізацією ключовим завданням є досягнення європейських стандартів у всіх сферах життя країни. Для його виконання необхідно покінчити з такими ганебними явищами як «тіньова» зайнятість населення. Адже працівники, які працюють без офіційного оформлення трудових відносин з роботодавцем – це сектор, який не охоплений державним наглядом у сфері праці та охорони праці. Це означає, що такі працівники не отримають державних соціальних гарантій, не можуть бути захищені системою охорони праці, потерпілі і члени їх сімей (у разі смерті працівника внаслідок травми чи професійного захворювання) не отримають належного відшкодування заподіяної шкоди в результаті зазначених випадків, а дійсний стан  виробничого травматизму не знає ніхто.

Головним управлінням Держпраці у Харківській області налагоджено спільну роботу з правоохоронними органами, фіскальною службою, органами місцевого самоврядування та іншими соціальними партнерами щодо виявлення незадекларованої праці. Нині інспекційні відвідування з питань легалізації робочих місць здійснюються щоденно, в тому числі спільно з правоохоронними  органами, фіскальною службою. З метою якісного збору матеріалів Головним управлінням було придбано 2 відеореєстратори, що використовуються під час перевірок.

Також за підтримки Харківської обласної державної адміністрації на її офіційному сайті функціонує система повідомлення про незадекларовану працю, що дає можливість відвідувачу повідомити про такі факти. Вся викладена у повідомленні інформація використовується виключно з метою аналізу поширення незадекларованої праці та не підлягає розголошенню у разі проведення інспекційних відвідувань.

Упродовж березня та квітня поточного року інспектори Головного управління Держпраці у Харківській області виявили 105 неоформлених працівників. Кількість легалізованих робочих місць становила 4572.

Накладено штрафних санкцій на недобросовісних роботодавців на суму більше 3,8 млн гривень.

Також за недопуск до інспекційного відвідування щодо незадекларованої праці на 5 підприємств накладено штрафи на 1,9 млн гривень. Матеріали 13 перевірок направлено до правоохоронних органів для прийняття рішень щодо кримінальної відповідальності правопорушників за ознаками злочинів, передбачених ст. 172 Кримінального кодексу України.

Нагадуємо, що відповідно до абзацу 2 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України за кожного неоформленного працівника штраф становить 30 мінімальних заробітних плат, а саме – 111 690 гривень.

Відповідно до статті 265 Кодексу законів України  про працю, у разі вчинення роботодавцем перешкоджання при проведенні заходів державного нагляду (контролю) щодо виявлення працівників без належного оформлення,  штрафна санкція нараховується  у стократному розмірі мінімальної заробітної плати, а саме становить 372 300 гривень.