gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: на підсумковому засіданні колегія Управління Держпраці взяла курс на конструктивний діалог із суб’єктами господарювання

10 квітня 2018

На засіданні колегії Управління Держпраці у Рівненській області підсумували 2017 рік і визначили пріоритети подальшої роботи. Зокрема, йшлося про активізацію діалогу із суб’єктами господарювання на предмет неухильності дотримання вимог охорони праці та трудового законодавства.

Колегія заслухала керівників трьох проблемних підприємств. Серед них – ТОВ «Морган Феніче», яке має іноземного власника і є одним із найбільших виробників меблів в Україні. На жаль, економічну активність і наростаючу кількість робочих місць нівелює високий рівень травматизму. Начальник відділу нагляду в АПК та СКС Володимир Ситник інформував, що у березні 2018 року проведено позапланову перевірку виконання припису попереднього планового інспектування. Встановлено, що не усунено 7 суттєвих порушень. Разом із цим у 2017 році на фабриці травмувалися 3 працівники, а у березні 2018 року стався ще один нещасний випадок з тяжким наслідком.

Директор підприємства пояснив це стрімким розвитком і великою кількістю нових працівників. Натомість начальник Управління Юрій Наконечний наголосив: «Неприпустимо економити на безпеці. Зокрема, служба охорони праці з двох осіб у майже півторатисячному колективі підприємства навряд чи може забезпечити належне виконання функціональних завдань. А отже, до власника необхідно донести гостроту проблеми, яка може позначитися на іміджі підприємства».

Колегія рекомендувала директору «Морган Феніче» переглянути принципи роботи служби охорони праці, сертифікувати відповідно до законодавства обладнання та до 20 квітня усунути зазначені у приписі порушення.

На засіданні також заслухали директора ТОВ «Рівнетранссервіс», який поінформував про стан охорони праці, заходи щодо усунення причин травматизму та виконання припису перевірки.

Члени колегії розглянули й питання заборгованості із зарплати в ПрАТ «Рівневтормет». Станом на 01 лютого 2018 року ПАТ «Рівневтормет» мало понад мільйон гривень заборгованості. Директор підприємства Ярослав пояснив причини її виникнення та розповів про вжиті заходи.

Учасники засідання розглянули також підсумки роботи Управління у 2017 році та основні завдання щодо подальшого вдосконалення державного нагляду у сфері праці та охорони праці. Зокрема, обговорено результати перевірок з питань своєчасної виплати заробітної плати та виявлення незадекларованої праці, стан виробничого травматизму на підконтрольних підприємствах та інформацію щодо спеціальних розслідувань нещасних випадків за 2017 рік.