gov.ua Державні сайти України
Пошук

На засіданні колегії Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області підведено підсумки роботи за минулий рік та визначено завдання на 2018 рік

11 квітня 2018

Окрім посадових осіб Головного управління Держпраці, до участі у засіданні були запрошені начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування, голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, заступник директора Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

Заслухано звіти начальників управлінь та відділів за результатами роботи за 2017 рік: проаналізовано стан виробничого травматизму, причини та обставини резонансних нещасних випадків, заходи щодо недопущення їх у подальшому. Крім того, обговорено питання додержання вимог законодавства про працю: погашення заборгованості та своєчасність виплати заробітної плати по Дніпропетровській області.

 «Проведений аналіз показує, що причиною травмувань є недотримання правил охорони праці та промислової безпеки, а це свідчить про те, що необхідно посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу, взаємодіяти з керівниками, начальниками служб охорони праці та колективами підприємств з питань охорони праці та промислової безпеки. Особливо це стосується галузей будівництва, автотранспорту та металургії», – на цьому наголосив начальник Управління Держпраці Владислав Снісар.

У Криворізькому регіоні, за словами заступника начальника Головного управління Костянтина Корольова, серед іншого підвищення рівня травматизму спричинене відтоком кваліфікованих кадрів, адже гірнича галузь – це та сфера, де професіоналізм визначається набутим роками практичним досвідом. Але, на жаль, рівень заробітної плати спеціалістів з важкими умовами праці є низьким і це змушує їх шукати належні умови праці за кордоном.

Погодився з цим твердженням і начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Борис Мазур, зазначивши, що «на даний момент це питання є надзвичайно актуальним і основна наша задача –  забезпечити  належні умови праці та гідний рівень заробітної плати».

Крім того, на колегії було відзначено, що державними інспекторами праці за минулий рік проведено 1390 перевірок та інспекційних відвідувань з питань додержання законодавства про працю, в результаті чого було виявлено більш ніж 4000 порушень. Найчастіше порушуються норми законодавства з оплати праці (2336 порушень), робочого часу та відпочинку (491 порушення), укладення трудових договорів (382 порушення). Фахівцями розглянуто 3673 звернення працівників та роботодавців. Особлива увага приділялась заходам щодо виявлення незадекларованої праці.

На засіданні колегії також заслухано керівників підприємств: ПАТ «Дніпрометробуд», ДП «Дніпропетровський державний проектний інститут житлового і цивільного будівництва»,ТОВ «Асоціація дитячого харчування», ПАТ «Дніпропетровський трубний завод», де допущено заборгованість із заробітної плати, які надали пояснення щодо причин виникнення заборгованості та поінформували про вжиті заходи.

Крім того, начальник Головного Управління Держпраці зауважив на необхідності постійного підвищення рівня знань державних інспекторів.