gov.ua Державні сайти України
Пошук

Комісією Управління Держпраці в Івано-Франківській області з’ясовано технічні причини отруєння людей чадним газом

06 квітня 2018

Комісією Управління Держпраці в Івано-Франківській області завершено технічне розслідування обставин та причин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті.

30 грудня в будинку по вулиці Січових Стрільців у м. Івано-Франківську виявили тіла сімох людей. Четверо дітей та двоє дорослих отруїлися чадним газом у квартирі № 2. Того ж дня у сусідній квартирі № 3 знайшли тіло 22-річної дівчини.

Під час розслідування було обстежено системи газопостачання і вентиляції в житловому будинку.

Комісією з’ясовано, що концентрація оксиду вуглецю у зазначених квартирах перевищувала допустиму норму.

Технічною причиною нещасного випадку стало отруєння потерпілих чадним газом, який утворився при неповному згоранні природного газу в котлі та попаданні його в квартири № 2 та № 3.

За висновками комісії нещасний випадок стався в результаті засміченості димоходу, відсутності тяги в димовому каналі, несправності припливно-витяжної вентиляції та автоматики безпеки котла, негерметичності будівельних конструкцій димового каналу, міжповерхового перекриття в приміщенні квартири № 3, відсутності кватирки в металопластиковому вікні, відсутності в нижній частині дверей або стіни решітки чи щілини між дверима та підлогою для припливу повітря в приміщення для забезпечення необхідної кількості кисню для горіння газу. Окрім того, встановлено, що вентиляційний канал закрито поліетиленовим пакетом і не було передбаченого проектом сигналізатора загазованості. Всупереч вимогам будівельних норм на головку димоходу прилаштовано зонт.

Також комісія визначила організаційні причини аварії: власниками квартир не укладено договір на технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання; не здійснювалися періодичні перевірки опалювального котла, прочищення димоходу та вентиляційного каналу.

На момент нещасного випадку не було створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку по вул. Січових Стрільців для управління будинком і не визначено управителя для забезпечення належного утримання та ремонту спільного майна, прибудинкової території та задоволення господарсько-побутових потреб.

З метою запобігання виникненню подібних нещасних випадків комісією запропоновано низку заходів, спрямованих на безпечне використання газу у побуті, що мають здійснити спеціалізовані підприємства газового господарства, підприємства, які виконують роботи з перевірки та чищення димових та вентиляційних каналів, а також місцеві органи виконавчої влади.