gov.ua Державні сайти України
Пошук

Житомирська область: на підприємствах виявлено неоформлених працівників

04 квітня 2018

На підставі інформації, наданої Пенсійним фондом України, інспектори праці Управління Держпраці у Житомирській області провели інспекційне відвідування підприємства у місті Житомирі, основним видом діяльності якого є оптова торгівля косметичними товарами.

Під час інспекційного заходу встановлено, що штатна чисельність підприємства складається з однієї людини – директора, а всі інші роботи виконуються за цивільно-правовими договорами. Проте, проаналізувавши надані договори, первинні бухгалтерські документи, фахівці Управління Держпраці встановили підміну трудових відносин цивільно-правовими, що перешкоджає реалізації працівниками права на працю, соціальний захист, відпочинок, оплачувану відпустку та здорові і безпечні умови праці.

За результатами інспекційного відвідування винесено припис щодо усунення виявлених порушень.

Згідно з Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю штраф за використання праці неоформлених працівників застосовується незалежно від факту усунення виявлених порушень. Відтак постановою Управління Держпраці на підприємство накладено штраф у сумі 335 070 гривень (тобто 111690 гривень за кожного неоформленого працівника).

За результатами проведення районною робочою групою з питань легалізації праці рейду-обстеження на підприємствах Малинського району до Управління Держпраці надійшла довідка Малинської РДА, в якій зазначалося, що під час обстеження пилорами фізичної особи – підприємця разом з підприємцем було виявлено працівника без оформлення трудових відносин. Керівництвом Управління Держпраці у Житомирській області було прийнято рішення про проведення інспекційного відвідування суб’єкта господарювання.

Підприємець категорично відмовився допустити інспектора праці до перевірки документів, які б підтверджували або спростовували факт роботи у нього найманого працівника.

Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України уповноваженою особою Управління Держпраці у Житомирській області винесено постанову про накладення на фізичну особу – підприємця штрафу у сумі 372 300 гривень.