gov.ua Державні сайти України
Пошук

Управління Держпраці в Чернівецькій області: на колегії заслухано керівників підприємств з найбільшою заборгованістю із заробітної плати

21 березня 2018

На засіданні колегії Управління Держпраці у Чернівецькій області проаналізовано результати роботи відомства у 2017 році та акцентовано на вдосконаленні  нагляду за додержанням законодавства про працю, визначено завдання на 2018 рік.

Зокрема, відзначено, що державними інспекторами Управління упродовж минулого року здійснено 454 заходи контролю з питань додержання законодавства про працю,  перевірено 421 суб’єкт господарювання, порушення трудового законодавства виявлено  у 265 роботодавців.

«Ці дані свідчать про те, що понад 70 % роботодавців регіону допускають порушення законодавства про працю», – зауважив начальник Управління Держпраці у Чернівецькій області Іван Луцак.

Наголошувалося, що одним із пріоритетних напрямів залишається контроль за дотриманням суб’єктами господарювання трудового законодавства у частині виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ, організацій та погашення заборгованості із заробітної плати:  у 2017 році фахівцями Управління було проведено 16 заходів контролю на 14 підприємствах-боржниках.

Перший заступник начальника відомства Іван Гордей зазначив: Чернівецька область  – регіон, де зафіксовано найменшу заборгованість із виплати заробітної плати (на сьогодні вона становить понад 1 мільйон 400  тисяч гривень).

До участі у засіданні колегії було запрошено керівників підприємств з найбільшою заборгованістю, зокрема таких підприємств, як «Чернівецький облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України» (понад 500 тисяч гривень) та ПрАТ «Авіакомпанія «Буковина» (понад 670 тисяч гривень).

Представники суб’єктів господарювання поінформували членів колегії про актуальний фінансовий стан підприємств, пояснили об’єктивні причини виникнення заборгованості та повідомили про заходи, спрямовані на погашення боргів  із заробітної плати.

Також було обговорено результати здійснення державними інспекторами Управління заходів державного нагляду у сфері промислової безпеки та охорони праці:  у 2017 році проведено 494 перевірки підприємств та 847 перевірок виробничих об’єктів, виявлено понад 6 600 порушень норм законодавства про охорону праці.

За підсумками роботи колегії ухвалено низку рішень, зокрема щодо організації заходів державного нагляду за дотриманям законодавства про працю,  інформаційно-роз’яснювальної роботи.

Вирішено продовжити практику заслуховування на засіданнях колегії звітів керівників підприємств, на яких виявлятимуть суттєві порушення вимог чинного законодавства.