gov.ua Державні сайти України
Пошук

Міжобласний тренінг у Рівному: досвід роботи інспекторів праці Держпраці та органів місцевого самоврядування втілиться у методичний путівник для інспектора праці

20 березня 2018

За принципом інтерактивного спілкування у Рівному відбувся тренінг для інспекторів праці з Рівненської, Хмельницької, Житомирської, Волинської і Вінницької областей. Спікери тренінгу заступник директора Департаменту з питань праці Держпраці Олена Коновалова та начальник відділу експертизи умов праці  Володимир Гончарук переконані, що питання, які виникають з практики на місцях, і пошук оптимальних рішень – це хороша основа для генерації ідей і вдосконалення механізмів роботи Держпраці.

Олена Коновалова підкреслила, що озвучені запитання будуть узагальнені у путівнику для інспектора праці. Це допоможе створити уніфіковані форми документів і вибудувати алгоритм практичних дій. Фахівець наголосила, що саме інспектор праці, який ставить підпис у документах контролю і нагляду, несе відповідальність за їх правомірність, особливо при виявленні порушення.

«Принципово важливо правильно кваліфікувати порушення. Адже саме висновки інспектора є підставою для винесення постанови про накладення стягнень. І найменший недолік у трактуванні порушення може потягнути за собою низку негативних наслідків як для наглядового органу, так і для суб’єкта господарювання», – наголосила Олена Коновалова.

Активність учасників тренінгу, відкритість спілкування сприяли ефективності колективної роботи. Були порушені питання щодо механізму інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань, повноважень та юрисдикції інспекторів органів місцевого самоврядування, адміністративних порушень, колективних договорів тощо.

Акцентувалося й на тому, що фахівець з охорони праці чи з експертизи праці – це представник органу контролю і його інформація про ймовірні порушення є підставою для проведення інспекційного відвідування.

Загалом на семінарі прозвучало багато корисних рекомендацій. Начальник Управління Держпраці у Рівненській області Юрій Наконечний від імені усіх присутніх подякував Олені Коноваловій та Володимиру Гончаруку за фахову допомогу і висловив сподівання, що практика діалогових майданчиків, що є надзвичайно актуальною, розвиватиметься надалі.