gov.ua Державні сайти України
Пошук

Колегія Головного управління Держпраці у Харківській області: проаналізовано роботу за підсумками 2017 року та визначено подальші пріоритетні завдання

16 березня 2018

Колегія Головного управління Держпраці у Харківській області відбулася 15 березня 2018 року.

Участь у колегії взяли: Михайло Черняк – заступник голови Харківської обласної державної адміністрації, Ігор Дегнера – Директор Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці, Сергій Тесленко – голова Об’єднання профспілок Харківської області, Людмила Пластун – голова Харківської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України, Сергій Лайков – начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Харківській області,  Василь Григор’єв – голова об’єднання  організацій роботодавців Харківської області “ГРАНІТ”, В’ячеслав Даценко – заступник начальника управління – начальник відділу контрольно-перевірочної роботи фізичних осіб  ГУ ДФС у Харківській   області.

На Колегії було розглянуто підсумки роботи у 2017 році та завдання щодо подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сфері дотримання законодавства про працю та про охорону праці. Також проаналізовано стан претензійно – позовної роботи в Головному управлінні, виконання державними службовцями вимог антикорупційного законодавства, проведену роботу щодо запобігання і протидії корупції у 2017 році.

Директор Департаменту з питань праці Держпраці Ігор Дегнера акцентував увагу на важливості ефективної роботи інспекторів праці, особливо в контексті подолання незадекларованої праці.

«Головними причинами незадекларованої праці в Україні, як і в інших державах, є намагання з боку недобросовісних роботодавців скоротити витрати на робочу силу, а відтак і на виробництво товарів та надання послуг з метою отримання неправомірних конкурентних переваг на ринку. З боку працівників головними причинами, що спричиняють виникнення тіньових відносин, є правова необізнаність про процедури офіційного оформлення трудових відносин. Разом з тим, досить часто є випадки, коли громадяни вдаються до соціального шахрайства з метою збільшення свого доходу за рахунок уникнення сплати податків, соціальних внесків, незадекларованої (вторинної) зайнятості, збереження права на соціальні допомоги та субсидії».

Начальник ГУ Держпраці у Харківській області Володимир Рожанський зазначив, що сьогодні, поряд з проведенням реформ та децентралізацією, актуальнішим завданням є досягнення європейських стандартів життя. Для його вирішення, перш за все,  необхідно забезпечити своєчасну гідну заробітну плату та покінчити з такими ганебними явищами як заборгованість з її виплати та «тіньова» зайнятість населення. Ці питання є пріоритетними при реалізації державної політики з питань дотримання законодавства про працю.

Було наголошено на тому, що і держава, і влада будуть підтримувати  підприємства та підприємців, які дотримуються законодавства про працю.

«Але ті, хто використовує найману працю без належного оформлення, порушуючи конституційні права громадян, можуть не розраховувати на поблажливість – до них будуть вжиті найсуворіші заходи в правовому полі», –  додав начальник Головного управління Держпраці.

Заступник начальника ГУ Держпраці у Харківській області Олена Петренко у своєму виступі зазначила, що Управлінням Держпраці проводиться активна роз’яснювальна робота про важливість легального працевлаштування, про соціальну захищеність при офіційному працевлаштуванні.

«Така робота проводиться системно під час виїзних семінарів, круглих столів. В консалтингових центрах обласного,  міського центру зайнятості,  систематично двічі на тиждень проводяться виїзні  наради, семінари», – підкреслила Олена Петренко.