gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: завдяки інспекторам праці неправомірно звільненого строковика поновили на роботі

13 лютого 2018

У грудні 2017 року до Управління Держпраці в Рівненській області надійшло звернення з приводу незаконного звільнення працівника Радивилівського професійного ліцею, призваного на строкову військову службу.

Для вивчення ситуації і виявлення можливих порушень законодавства про працю фахівці Управління провели інспекційне відвідування закладу.

З’ясувалося, що працівник обіймав посаду сестри медичної на період відсутності основного працівника. Через півроку він був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на строкову військову службу із збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку на період проходження строкової військової служби. Проте строковика було звільнено у зв’язку з виходом на роботу основного працівника.

Керівництво закладу порушило вимоги ч. 3 ст. 119 КЗпП України, які встановлюють: за працівниками, призваними на строкову військову службу, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення  зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток.

За результатами інспекційного відвідування складено акт, вручено припис з вимогою усунення порушень та відповідно до ст. 265 КЗпП України накладено штрафні санкції.

Завдяки діям інспекторів праці строковика поновили на роботі з дати його неправомірного звільнення.