gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: за використання нелегальної праці підприємець сплатить 288 тисяч гривень штрафу

08 лютого 2018

На підставі матеріалів документальної позапланової виїзної перевірки Головного управління ДФС у Хмельницькій області Управлінням Держпраці винесено постанову про накладення штрафу на ФОП у розмірі 288 тисяч гривень за використання фізичною особою – підприємцем праці трьох неоформлених працівників (двох продавців та одного бармена). Законність та обґрунтованість дій Управління Держпраці було підтверджено Хмельницьким окружним адміністративним судом.

Проте ФОП оскаржив рішення суду першої інстанції. Вінницький апеляційний адміністративний суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а рішення Хмельницького окружного адміністративного суду – без змін.

Держпраці наголошує, що відповідно до ч. 5 ст. 50 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавцям заборонено застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, учиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. За підміну трудових відносин цивільними, а саме використання праці працівника без укладання з ним трудового договору (контракту) відповідно до статті 265 КЗпП України за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.